Techinside Google News
Techinside Google News

Başarısız projelerin 10 temel sebebi

Gerçekleştirilen BT projelerinin yüzde 50'si başarısızlıkla sonuçlanıyor. Başarısız projelerin en temel 10 sebebine yakından bakıyoruz.

Yapılan pek çok farklı araştırma gösteriyor ki gerçekleşen BT projelerinin en az yüzde 50’si başarısızlık ile sonuçlanıyor. Özellikle CRM, ERP gibi başlıklarda bu oranlar yüzde 70’lere çıkarken başarıyla tamamlandığı düşünülen projelerde bile devam eden dönemlerde müşteri memnuniyetsizliği yüzde 90 gibi akıl almaz noktalara ulaşabiliyor. Başarısız projeler her yerde karşımıza çıkıyor.

Peki, projeler neden başarısız oluyor?

Bu soruya aranan cevapların ortaya çıkardığı 1o temel nedeni paylaşıyoruz.

- Advertisement -

1- Yazılı kaynaklar güncel tutulmuyor
Bir projenin uygulama süreci boyunca kaliteli ve nitelikli olduğu kadar güncel yazılı bir içerik sistemi ile yönetilmesi gerekiyor. Eğer bu içerikler güncel tutulmuyorsa proje her geçen zaman dilimi ile birlikte daha fazla kişilere başlı hale geliyor ve başarısızlık ihtimali yükseliyor.

2- Yazılı kaynakların ilişkisi kayboluyor
Projeye ait yazılı kaynaklar güncel olsalar bile kendi aralarındaki mantıksal ilişkinin kaybolması veya bu ilişkinin insanlara bağlı olarak kalması projenin başarısını doğrudan etkiliyor.

3- Ekip aradığı bilgiye ulaşamıyor
Proje takımı ihtiyaç duyduğu bilgiye doğru ve hızlı bir şekilde ulaşamaz ise projelerin uygulanma süreçlerinde gecikmeler ve dolayısı ile maliyet artışları kaçınılmaz hale geliyor.

4- Bilginin gizli kalması
Bir projenin kendi gizliliği için bazen ekibin yeterli seviyede bilgiye ulaşma ihtiyacı göz ardı ediliyor. Bu durumda bilgisizlikten kaynaklanan sorunlar baş gösteriyor.

5- Yeni takım arkadaşları bilgilendirilmiyor
Projelerin yaşam süreçleri içinde mutlaka takımdan ayrılan veya yeni katılan kişiler olabiliyor. Eğer projeye yeni katılan kişiler doğru ve yeterince bilgilendirilmezler ise projeyi plana göre değil kendi fikirlerine göre etkilemeye başlıyorlar. Bu durum projenin odak noktasının kaybolmasına neden oluyor.

6- Ekipten ayrılanlar bilgiyi beraberinde götürüyor
Bu sorun aslında ilk iki madde ile doğrudan ilişkili. Kişilerin bilgisine bağlı kalan projelerde eğer kişiler projeden ayrılırlarsa projenin devamı için gerekli bilgi de kaybediliyor.

7- Bazı ekip üyeleri bilgiyi kendilerine saklıyor
Proje ekipleri içinde kişiye bağımlılık sonucunu ortaya çıkartan bu temel sorun ancak iyi bir takım lideri ve proje yönetim sistemi ile aşılabiliyor.

8- Yanlış anlaşılmalar veya yönlendirmeler yeterince hızlı çözümlenemiyor
Proje içinde her zaman hatalı anlamalar veya kişilerin yanlış yönlendirilmesi söz konusu olabiliyor. Bunlar doğal olmakla birlikte bu hataların hızlıca giderilmesini sağlayacak mekanizmalar geliştirilmiyor.

9- Proje yöneticisi bilgisiz kalıyor
Projeye yeterince hakim olamayan yöneticiler kendilerine doğru ve yeterli bilgi gelmesini sağlayamadıkları takdirde projenin başarısızlığı kaçınılmaz oluyor.

10- Tüm bilgi akışını proje yöneticisi sağlıyor
Proje yöneticisine yeterli bilgi gelmemesi kadar tüm bilgi akışının tek bir kişi üzerinden yürümesi de projelerin başarısızlığını garantiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir