Site icon TechInside

3D baskılı deri hayvan deneylerini önleyecek

3D baskılı deri

Kozmetik sektöründe hayvan deneylerini dünya çapında aşamalı olarak sonlandırmak konusunda ilerleme kaydederken, düzenleyici önlemler uluslararası iş birliği ve güvenilir alternatifler geliştirmede bilimsel ilerlemeler açısından kat edilmesi gereken bir yol var. 3D baskılı deri bu soruna çözüm olabilir.

3D baskılı deri teknolojisi

Avusturya’daki Graz Teknoloji Üniversitesi ve Hindistan’daki Vellore Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, canlı deri hücreleriyle birlikte hidrojel formülleri üretmenin ve bu formülleri yeni kozmetik ürünlerini test etmek için kullanabileceğiniz dokulara dönüştürmenin bir yolunu geliştirdiler. Yani, taklit deri kullanarak!

Bir hidrojel, temel olarak canlı hücreler için esnek, su içeren bir matris sağlayan biyolojik dokunun sentetik bir eşdeğeridir. Bu uygulamada, hidrojelin cilt hücrelerini desteklemesi gerekir, böylece çoğalabilirler. 3 boyutlu baskılı deri üretmek zor bir iştir, çünkü kimyasal ve mekanik olarak kararlı 3D baskılar üretmek için de hidrojele ihtiyacınız vardır. Avusturya’daki ekibin görevi budur. Bu arada Hindistan’daki araştırmacılar, 3D baskıların hücre kültüründeki direncini ve toksisitesini test ediyor ve cilt dokusuna dönüşmeleri için gereken iki ila üç hafta boyunca onları gözlemliyorlar.

Bu noktada, doku insan derisinin üç katmanlı yapısını ve biyomekaniğini taklit ediyor. Bilim insanları artık ilk cilt modeli partisini nanopartikül testinde kullanmaya hazır olduklarını belirtiyorlar. 3D baskılı deri eğer bu işe yararsa ve ekip hidrojel formülasyonlarını daha da iyileştirebilirse, muhtemelen bir dizi kozmetik testi için uygun olabilir.

Bu araştırmanın şehirdeki tek oyun olmadığını belirtmekte fayda var. Kozmetik devi L’Oreal, yıllar önce test amaçlı cilt örneklerini yeniden yapılandırmanın bir yolunu bulmuştu. Şirket, Episkin’i kendi ürünlerini geliştirmeleri için diğer şirketlere bile sunuyor. 2011’de numune başına yaklaşık 70 ABD doları tutarında bir maliyeti olduğu söyleniyordu. L’Oreal , 2015 yılında 3D biyoyazdırma firması Organovo ile cilt dokusunu 3D yazdırmanın bir yolunu bulmak için ortaklık kurdu. Geçtiğimiz yıl, yeniden yapılandırılmış insan cildi için 3D baskılı deri yöntemi geliştirdiğini iddia etti ve bu alandaki son çalışmasını Paris’teki VivaTech 2024 etkinliğinde sundu.

Exit mobile version