Site icon TechInside

5G-Advanced nedir?

5G mobil abonelikleri her bölgede artış gösterirken, 2023 yılının sonuna kadar küresel ölçekte 1,5 milyara ulaşması bekleniyor. En hızlı artış ise Hindistan’da.

5G-Advanced, 5G teknolojisinde bir sonraki evrimsel adım. Bu teknoloji, salt bağlantı sağlamanın ötesine geçip 5G’nin olanaklarını yeni ve gelişmiş bir seviyeye taşıyacak ve dikey (vertical) sektörler için daha geniş kullanım imkanları sağlayacak. Gelişmiş mobilite ve yüksek güvenirliğe sahip ileri uygulamaları desteklemesi yanında, ağ performansını yükseltecek olan yapay zeka (Artificial Intelligence -AI) ve makine öğrenimi (Machine Learning -ML) başlıklarını da destekleyecek. Ayrıca spektral verimlilik ve enerji tasarrufunda daha fazla iyileştirme sağlayacak.

5G ağlarının kurulma hızı -ilk aşamalarında bile- 4G/LTE ağlarını geride bıraktı. İlk LTE lansmanından iki yıl sonra, 60 tane şebekede 25 milyon abonelik vardı. Buna karşılık, ilk 5G lansmanından iki yıl sonra 155 şebekede 340 milyon abonelik gerçekleşti. GSMA Intelligence (Bağımsız mobil endüstri medya kuruluşu), 5G bağlantılarının 2022’nin sonuna kadar dünya çapında 692 milyon aboneye ulaşacağını tahmin etmişti.

Gerçekten de Güney Kore ve ABD gibi bazı pazarlarda 5G şimdiden nüfusun yüzde 80’inden fazlasını kapsıyor. Nokia ticari 5G hizmetlerini başlatan ülkelerin büyük çoğunluğuna 5G ağları sunarak bu gelişmelerde önemli bir rol oynuyor. Standartlar kuruluşu 3GPP, geliştiricilerin şebekelere yeni işlevler uygulamalarına yardımcı olmak için tamamen yeni bir hücresel sistemi tanıtan ‘Sürüm 15’te (Release 15) dünyanın ilk 5G Yeni Radyo (NR) çözümünü standartlaştırdı.

Üç alanda önemli iyileştirmeler

Gelişmiş mobil geniş bant (eMBB), ultra güvenilir düşük gecikme süreli iletişim (URLLC) ve büyük makine tipi iletişim (mMTC). Sürüm 15, 4G’ye bağımlı olarak çalışan (Non-Standalone-NSA) 5G teknolojisinin temelini oluşturdu, ancak bunlar, uçtan uca hizmetlerin sağlanması için hâlâ 4G LTE altyapısına dayanıyordu. Gerçekten de birçok operatör, özünde daha önceki LTE hizmetlerine benzeyen gelişmiş eMBB veya Sabit Kablosuz Erişim (FWA) teknolojisine sahip ticari 5G hizmetleri başlattı. Bununla birlikte Güney Kore gibi bazı daha gelişmiş pazarlardaki operatörler, cloud gaming, Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve 4K video gibi 5G’nin daha gelişmiş yeteneklerini kullanan yenilikçi tüketici kullanım alanlarının geliştirilmesine odaklandı. Amaç aboneleri 5G planlarını benimsemeye teşvik etmek idi. Sürüm 15 ayrıca, NSA’in bir sonraki adımı olan SA mimariye öncülük etti, ona yol açtı. SA mimarinin farkı şu; 5G Yeni Radyo’yu bağımsız bir santral/çekirdek (core) sistemine bağlıyor. Bu santral/çekirdek sistemi opsiyonel bulut-tabanlı ağ işlevlerine sahip bir yapı. 3GPP, sürüm 15’den sonra 16 ve 17’yi üretti. Bu yeni sürümlerin geliştirdiği konular şunlar: Zamana duyarlı iletişimi (TSC) desteklemek için yenilikler, 5G eko-sisteminin daha fazla genişletilmesi, geliştirilmiş MIMO, küçük veri iletimi (SDT), kullanıcı ekipmanı (UE) enerjisi, endüstriyel IoT (I-IoT), ve daha birçok geliştirme. Diğer alanlar arasında dilimleme (slicing), uç bilgi işlem (edge computing) ve Karasal Olmayan Ağlar (NTN) desteği yer alıyor. Bu alanlar, mobil operatörler için madencilik, ulaşım gibi endüstriyel ortamlarda hizmet sunmanın yanı sıra kurumsal müşterilere operasyonlarını ve süreçlerini dijitalleştirme fırsatı sundu. Endüstri 4.0, üretkenliği ve üretimi artırmak için 5G hizmetlerinden gerçekten yararlanan ilk sektörlerden biridir. Örneğin, belirli kullanım durumları için 5G, gelişmiş video analizi veya kameralı güvenlik sistemleri gibi bir dizi kullanım durumuna yüksek kaliteli video akışları, canlı mobil video
yakalama ve çoklu video akışlarından beslemeler sunar.

5G-Advanced dönemi

5G-Advanced, 5G’yi en eksiksiz ve en zengin özelliklerine doğru geliştirmeye hazırlanıyor. Genişletilmiş gerçeklik (XR) özelliklerine dayalı sürükleyici bir kullanıcı deneyimi ile daha talepkar uygulamalar ve her zamankinden daha geniş bir kullanım durumu yelpazesi için bir temel oluşturacak. Ayrıca, gelişmiş performans, ağ optimizasyonu ve enerji verimliliği için RAN, Çekirdek ve ağ yönetimi katmanı genelinde AI ve ML geliştirmeleri sunacak. Tamamen geriye doğru uyumlu olacak, bu nedenle eski 5G cihazlarına hizmet verme yeteneği de dahil olmak üzere mevcut 5G NR Sürümleri 15-17 ile birlikte var olabilecek.

5G-Advanced’in Dört Boyutu

Nokia, 5G-Advanced yeterliliklerini mobil operatörlerin ağlarını temel ve belirli şekillerde dönüştürebilmesinin bir yolu olarak görüyor. Nokia deneyim, genişleme, arttırma ve operasyonel mükemmellik olmak üzere dört boyutu dikkate alarak; müşterilerini ağ gereksinimleri, kurulum senaryoları ve kullanım durumlarına dair her türlü kombinasyonda destekleyecek.

5G-Advanced’teki önemli geliştirmeler

Yazar:
Erensoy Bilgin / Nokia Türkiye Ülke Müdürü

Exit mobile version