Techinside Google News
Techinside Google News

Microsoft varsayılan oturum açma yöntemini değiştiriyor

Microsoft varsayılan oturum açma yönteminde değişikliğe giderek kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Windows 11 kullanıcıları için bu özellik geliyor.
- Advertisement -

Parolasız bir geleceğe doğru atılan çığır açıcı bir adımla Microsoft, parola anahtarlarının tüm yeni Windows 11 kullanıcıları için varsayılan oturum açma yöntemi olacağını duyurdu. The Hacker News’in Mayıs 2025’te bildirdiği üzere, bu hamle dijital kimlik yönetiminde büyük bir evrimi temsil ediyor ve Microsoft’un kimlik doğrulama stratejisinde Windows Hello’nun tanıtımından bu yana en önemli değişimi işaret ediyor.

Microsoft varsayılan oturum açma yönteminde değişiklik yapıyor

Parolalar, geleneksel parolalara göre daha hızlı, daha güvenli ve kullanıcı dostu bir alternatif sunar. FIDO2 (Çevrimiçi Hızlı Kimlik) standardı tarafından desteklenen parolalar, yeniden kullanılan, zayıf veya çalınan parolalarla ilişkili uzun süredir var olan güvenlik açıklarını ortadan kaldırmayı amaçlar. Bu makale, parolaların ne olduğunu, Microsoft’un neden bunlara öncelik verdiğini ve bu değişikliğin tüketici ve kurumsal kimlik doğrulamasının manzarasını nasıl yeniden şekillendirebileceğini araştırıyor.

Parolalar , bir kullanıcının cihazına ve biyometrik kimliğine bağlı kriptografik kimlik bilgileridir. Parolaların aksine, kimlik avına dayanıklıdır. Yeniden kullanılamaz ve kullanıcının cihazında veya bulut anahtar zincirinde güvenli bir şekilde saklanır. Parolalar, parolaların tamamen yerini alacak şekilde tasarlanmıştır ve kullanıcıların cihazlar ve platformlar arasında sorunsuz bir şekilde kimlik doğrulaması yapmasına olanak tanır.

Genel-Özel Anahtar Çifti: Kayıt sırasında bir anahtar çifti oluşturulur. Özel anahtar kullanıcının cihazında kalırken, genel anahtar servis sağlayıcıda saklanır.

Biyometrik veya PIN Kilidi Açma: Özel anahtara yalnızca biyometrik doğrulama (parmak izi veya yüz tanıma gibi) veya güvenli bir PIN ile erişilir.

Paylaşılan Sırlar Yok: Parolaların aksine, özel anahtar asla uzak bir sunucuya iletilmez veya saklanmaz.

Platformlar Arası Senkronizasyon: Kullanıcılar, güvenli bulut senkronizasyonu aracılığıyla Apple, Google ve Microsoft cihazları arasında geçiş anahtarlarına erişebilirler.

Bu, parolaları son derece güvenli hale getirir ve kimlik avı, kimlik bilgisi doldurma ve kaba kuvvet saldırılarına karşı dirençli hale getirir. Şifreler siber güvenliğin en zayıf halkalarından biridir. Yıllarca süren güvenlik farkındalığı kampanyalarına rağmen, her yıl milyarlarca kimlik bilgisi sızdırılıyor veya yeniden kullanılıyor. Microsoft uzun zamandır şifresiz bir geleceği savunuyor ve bu son değişiklik bu taahhüdü güçlendiriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:01

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz