Yetkililer kripto madenciliğine karşı harekete geçtikten sonra Kuveyt’teki bir şehirde enerji kullanımı %50’den fazla düştü. Kuveyt’in Al-Wafrah kentindeki yetkililer, şehirdeki iddia edilen kripto madencilerine karşı harekete geçti ve bunun sonucunda bir sonraki hafta elektrik tüketiminde %55’lik bir düşüş yaşandı. Kripto madenciliği önlemleri, enerji tüketimindeki bu düşüşte önemli bir rol oynadı. Reuters’a göre, yaz sıcaklıkları arttıkça Kuveyt bir elektrik krizi yaşıyor. Artan sayıda vatandaş, bazı elektrik santrallerinde bakım gecikmeleri yaşanırken elektrik şebekesinin serin kalması için baskı yapıyor. Kuveyt yetkilileri, kripto para madencilerinin ülkenin elektrik talebini kapasitesinin ötesine ittiğini ve bunun da elektrik kesintilerine ve “büyük” bir elektrik krizine yol açtığını iddia ediyor.
Kripto madenciliği önlemleri enerji kullanımında avantaj sağladı
Kuveyt’de kripto para ticareti yasadışıdır, ancak madencilik açıkça yasaklanmamıştır. Bununla birlikte, hükümetin içişleri bakanlığı bunun “elektrik gücünün yasadışı bir şekilde sömürülmesi anlamına geldiğini ve konut, ticari ve hizmet alanlarını etkileyen kesintilere neden olabileceğini ve kamu güvenliğine doğrudan tehdit oluşturabileceğini” söyledi. Kripto madenciliği önlemleri kapsamında hükümet baskını, kripto madenciliği operasyonlarına ev sahipliği yaptığından şüphelenilen yaklaşık 100 evi kapsıyordu ve bazıları ortalama bir Kuveyt evinin elektrik tüketiminin 20 katından fazlasını kullanıyordu.
Kripto madenciliği, bir Bitcoin işleminin 1.047 kWh’den fazla elektrik tükettiği, yani ortalama bir ABD hanesinin bir ayda kullandığı elektrik miktarına yakın bir güç tükettiği, güç yoğun bir faaliyettir. Kripto madenciliği önlemleri, Kuveyt’teki enerji yönetimi için kritik öneme sahiptir. Araştırmacılar, Kuveytli madencilerin 2022’de küresel madencilik faaliyetlerinin yüzde yarısından daha azından sorumlu olduğunu tahmin ediyor. Ancak Digiconomist kurucusu Alex de Vries-Gao, Reuters’a “Kuveyt’in nispeten küçük toplam elektrik tüketimi üzerinde önemli bir etki yaratmak için toplam bitcoin madenciliği ağının yalnızca çok küçük bir payı yeterli” dedi.
Kuveyt, muhtemelen düşük yakıt maliyetleri nedeniyle elektriğin uygun fiyatlı olduğu Orta Doğu’da küçük, petrol zengini bir ülke. Bu nedenle, güç tüketimi operasyonlarının en büyük maliyetlerinden biri olduğu için kripto madencileri için cazip bir alan haline geldi. Ancak, Kuveyt’in sınırlı güç rezervleri ve genişleyen kentsel alanı, bu operasyonların elektrik için bölge sakinleri ve diğer işletmelerle rekabet ettiği anlamına geliyor. Yetkililerin kripto para ticaretini yasakladığı göz önüne alındığında, kripto madenciliği önlemleri kapsamında madencilik operasyonlarına da baskı yapmaları mantıklı.