Telegram CEO’su Pavel Durov’un tutuklanmasının ardından Fransa’dan izinsiz ayrılması yasaklandı. CEO’nun mesajlaşma platformunda gerçekleşen yasadışı faaliyetlere ortak olduğu iddiasıyla yargılandığı bildirildi.
Telegram CEO’su Pavel Durov suç ortaklığıyla yargılanıyor
Politico’nun bir raporuna göre, Fransız hükümeti Telegram CEO’su Pavel Durov’un resmi izin olmadan ülkeyi terk etmesini yasakladı. Durov, Ağustos 2024’te Fransa’da tutuklandı ve daha sonra kara para aklama ve CSAM (çocuk cinsel istismarı materyali) dağıtımı gibi Telegram’da gerçekleşen yasadışı faaliyetlere ortak olduğu gerekçesiyle suçlandı.
Politico , Durov’un “yatırım fonlarıyla müzakereler” için ABD’ye seyahat etmeye çalıştığını ancak Fransız yetkililerin “zorunlu veya haklı görünmediğine” karar verdiğini yazıyor. Mart ayında Durov, vatandaşlığını sürdürdüğü Birleşik Arap Emirlikleri’ne seyahat izni aldı.
Durov’un tutuklanmasının ardından Telegram, Dijital Hizmetler Yasası da dahil olmak üzere AB yasalarına uyduğunu ve “ılımlılığının sektör standartları dahilinde olduğunu ve sürekli olarak geliştiğini” paylaştı. Bu sürekli gelişmenin kanıtı olarak Telegram, Eylül 2024’te yasal taleplere yanıt olarak kullanıcı IP adresleri ve telefon numaraları sağlamaya karar verdi. Bu, başlangıçta kaçındığı bir şeydi.
Mesajlaşma platformu daha sonra Aralık 2024’te Telegram’da CSAM’a giden bağlantıları engellemek için kuruluşun araçlarını kullanmak üzere International Watch Foundation ile ortaklık kurdu. Her iki hamle de mesajlaşma platformunun görünüşte etkinleştirdiği suç faaliyetinden sorumlu tutulmasını isteyebilecek yetkilileri yatıştırma girişimleri olarak görülebilir. Telegram her ne kadar iyi niyetli kullanıcılar için güvenli bir mesajlaşma aracı olsa da birçok kötü niyetli kullanıcı bunu suç aracı olarak kullanabiliyor.