Techinside Google News
Techinside Google News

Güneş potansiyelini hesaplamak için BIM kullanılıyor

Finlandiya'da Helsinki şehrinin tamamı için gelişmiş bir BIM (yapı bilgi modellemesi) kullanılıyor. 80 bin binanın güneş potansiyeli BIM ile hesaplanıyor.

Finlandiya’da Helsinki şehrinin tamamı için gelişmiş bir BIM (yapı bilgi modellemesi) kullanılıyor. Yenilenebilir enerji hedeflerini gerçekleştirmek için yaklaşık 80 bin binanın güneş potansiyeli bu modelleme ile hesaplanıyor.

Kentin iki adet 3D modelini oluşturmak için 1 milyon euro’luk fonlama yapıldı. Bu iki modelden biri yüksek kaliteli gerçeklik ağ modeli, diğeri ise geometrik bileşenleri içeren CityGML.

- Advertisement -

Helsinki Enerji Atlası projesi olarak bilinen, şebekeden bağımsız on-off girişim, şehirde her binanın her yüzeyinin (çatı ve dış duvarlar dahil 900.000’den fazla yüzey) güneş enerjisi üretme potansiyelini hesaplamak için CityGML modelini kullanıyor. Böylelikle şehirdeki enerji üretim kapasitesi hesaplanarak, uzun vadeli enerji planlaması yapılacak.

Helsinki, 2050 yılına kadar bir karbon salınımında nötr bir ülke olmayı ve fosil yakıtlara bağımlılığı büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor. CityGML ile ülke genelinde yenilenebilir enerji kullanımına yönelik büyük ölçekli plan yapılacak. Ayrıca temiz ve ucuz enerji ile enerji maliyetlerinde azalma yaşanacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir