Techinside Google News
Techinside Google News

Kart Monitör Araştırması verileri önemli noktalara parmak basıyor!

Bankalar Arası Kart Merkezi tarafından bu yıl sekizincisi hazırlanan Kart Monitör Araştırması raporu dikkat çekici veriler ile gündeme geldi. Bu yıl Troy'un katkılarıyla hazırlanan raporda, ülkemizdeki kart alışkanlıklarına değinildi.

Bankalar Arası Kart Merkezi tarafından bu yıl sekizincisi hazırlanan Kart Monitör Araştırması raporu dikkat çekici veriler ile gündeme geldi. Bu yıl Troy’un katkılarıyla hazırlanan raporda, ülkemizdeki kart alışkanlıklarına değinildi.

Özellikle kredi kartları, ülkemizdeki dijital dönüşümde köşe taşı rolünü oynuyorlar. Rapordaki verilere göre, 2015 yılında “Alışveriş yaparken en çok tercih ettiğiniz ödeme yöntemi nedir?” sorusuna yüzde 61 oranla kredi kartı yanıtı verilirken, 2017 yılında bu oranın yüzde 68’e yükseldiği göze çarpıyor. Kredi kartı tercihindeki bu yükseliş, nakit para kullanımının azalışıyla da paralellik gösteriyor. 2015’te alışveriş yaparken en çok tercih edilen ödeme yöntemi olarak nakiti görenlerin oranı yüzde 35 iken, 2017’de bu oran yüzde 27’ye düşmüş durumda.

- Advertisement -

Türkiye’de banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan 20 milyondan fazla kişi bulunuyor. Bu 20 milyonu aşkın kişi içerisinde kredi kartı almayı düşünenlerin sayısı da inanılmaz oranda artım durumda. 2015’te hiç kartı olmayan ve kart almayı düşünenlerin oranı yüzde 11 iken, 2017’de bu oran yüzde 37’ye yükselmiş bulunuyor.

En dikkat çekici artık banka kartlarında yaşanırken, kredi kartları genellikle taksitli alışverişlerin değişmezi konumundalar. “Kredi kartı ile taksit kullanarak ödeme yapmayı tercih ediyorum” diyenlerin oranı 2015’te yüzde 6 iken, 2017’de bu oran yüzde 26’ya yükselmiş bulunuyor.

Kredi kartı edinmek isteyenlerin sayısında ciddi artış var!

dijital dönüşümün önemli bir kolu olan temassız ödeme teknolojilerinde de ciddi bir artık söz konusu. kartı elden çıkmadan, saniyeler içerisinde ödeme yapmamızı sağlayan “Temassız Ödeme” teknolojisinin kullanımı da giderek artıyor. Son iki yılda temassız kullanan kart sahiplerinin oranı yaklaşık 3 katına çıkarken temassız ödemeden memnun kalanların oranının da yüzde 64’ten yüzde 77’ye yükseldiği gözleniyor.

POS cihazları, e-ticaret siteleri ve cep telefonu uygulaması gibi ödeme yöntemi olarak kartları kullandığımız alanların sayısı, gelişen teknoloji ve değişen müşteri talepleriyle her geçen gün artıyor. Araştırma sonuçlarında ise bir ödeme aracı, hepsinin önünde yer alıyor: Mobil. 2015’te “Gelecekte ödemenizi hangi araçla yapmak istersiniz?” sorusuna “Cep telefonu” yanıtını verenlerin oranı yüzde 42 iken, 2017’de bu oranın yüzde 67’ye yükseldiği görülüyor.

Gelelim kredi kartlarının kullanım alanlarına. Kredi kartı sahiplerinin yüzde 32’si internetten giyim ve aksesuar ürünlerini satın alırken, bu kategorileri yüzde 14’le yemek siparişi, yüzde 10’la market, elektronik ve gıda, yüzde 8’le havayolu/seyahat harcamaları takip ediyor.

Kart Monitörü Araştırması hakkında konuşan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko şunları söyledi:

“Ödeme teknolojileri, tüm dünyayı etkisi altına alan dijital dönüşüm çağına en hızlı uyum sağlayan sektörlerin başında geliyor. 2008’den bu yana yayınladığımız Kart Monitör Araştırması ilk günden bugüne incelendiğinde çok çarpıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. Ülkemizde her yıl ödemelerde nakit kullanım oranı düşerken başta kredi kartı olmak üzere yenilikçi ödeme yöntemlerinin kullanım oranı hızla artıyor. Bu sonuçlar bize gösteriyor ki; ödemelerin dijital dönüşümü ve bunun nihai sonucu olan ‘nakitsiz ödemeler toplumu’ birçok ülke için henüz hayalken, ülkemiz için artık sağlam bir ekosistemin desteklediği, ulaşılabilir ve somut bir hedef haline gelmiş durumda. Araştırmanın da ortaya koyduğu üzere, Türkiye’nin bu gelişmelerle yön verdiği ödeme sistemlerinin dijital dönüşüm süreci 2018’de de devam edecek ve Türkiye ödeme teknolojilerinde dünyaya ilham vermeyi sürdürecek.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir