Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye, 2015’te teknoloji adına neler yapacak?

Yeni yıl sadece kişiler için değil, kurumlar ve devletler için de yenidir. Peki Türkiye'nin 2015 planlarında teknoloji adına nasıl bir yol haritası var?

Yeni yıl sadece kişiler için değil, kurumlar ve devletler için de yeniyi temsil eder. Peki Türkiye’nin 2015 planlarında teknoloji adına nasıl bir yol haritası var?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2014’ün son gününde bakanlığı ile ilgili 2015 hedeflerini açıklamıştı. Aynı şekilde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da…

- Advertisement -

Bakanlıkların sorumluluk alanları fazla olunca haliyle hedefler de oldukça çeşitliydi. Sizin için, bu hedefler arasında teknoloji ve bilim adına nelerden bahsedildiğini derledik.

TechInside Analizi:
Bakanlık değil de daha alt seviyede bir değerlendirme, daha somut hedeflerle karşılaşmamızı sağlayabilir. Ancak üst düzey kamu yöneticilerinin açıklamaları, “sadece bu kadar mı?” sorusu uyandırmıyor değil…

Türkiye’nin uzaydaki yeri

Bakan Elvan’ın açıklamalarında havacılık ve uzay ayrı bir başlık altında ele alınmıştı. Bu alanda 2014’te 1,1 milyar lira yatırım yapıldığı belirtilirken, 2015’te de aynı düzeyde bir bütçe ayrıldığı açıklandı. Bu bütçenin tamamı uzay araştırmalarını kapsamıyor. İçinde, medyada sıkça gündeme gelen İstanbul’un 3. havalimanı da var.

Bu projeyi bir kenara bırakırksak, yapılacaklar arasında Türksat 4B uydusunun 2015’in ilk yarısında fırlatılması dikkat çekiyor. Bununla birlikte yüzde 25 yerli katkıyla üretilecek Türksat 5A uydusunun ihale hazırlıklarının başlaması ve Türksat 6A uydusunun yapımına başlanması da planlar arasında bulunuyor.

Fiber ağı genişliyor

Türkiye’nin fiber optik altyapısında yavaş da olsa bir gelişim olduğu açık. Bakan Elvan, bunu “2014’te 240 bin kilometreye ulaştık.” sözleriyle açıklıyor. 2015 hedefini fiber altyapı yatırımlarını iki katına çıkarmak olarak açıklayan Elvan’ın bu açıklamasının yerini bulup bulamayacağını görmek için 1 yıl beklemek gerek.

4G için son üç ay

Uzun zamandır Türkiye’de ihalesinin ne zaman yapılacağı tartışma konusu olan 4G şebekesi de 2015 planları arasındaki yerini almış durumda. Bakan Elvan’ın açıklaması 2015’in ilk çeyreğinde ihaleyi gerçekleştirecekleri yönünde. Ancak 2015’in aynı zamanda seçim yılı olması ve 4G için en önemli ihtiyaç kalemi olan fiberoptik altyapının yeterince yaygınlaşmamış olması nedeniyle bu tarihin tutturulma ihtimali çok güçlü görünmüyor.

300 sabit telekom operatöründen 48’i aktif

Kısa bir süre önce gündeme gelen ve sabit telekom operatörlerinin yetkilerininin iptal edilip yeniden düzenleneceği açıklaması da 2015’e taşınan gündem maddelerinden biri oldu.

Bakan Elvan’la birlikte açıklama yapan BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, 300’ün üzerinde yetkilendirilmiş sabit telekom operatörü olduğunu, ancak bunların 48’inin abonesi bulunduğunu açıkladı. Acarer, yapılan düzenlemenin yoğun bir şekilde çalışan 12 işletmeci için yapıldığını da sözlerine ekledi. 2015’in bu şirketleri nasıl etkilediğini yıl içinde sizlere aktaracağız.

Ar-Ge hedefleri

Ar-Ge ve yerli üretim teşviki, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın 2015 hedefleri açıklamasında ön plandaydı. Sayısal hedefler noktasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kadar olmasa da niyetin belirtildiği bu açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde;

Bakan Işık’ın “destekliyoruz” dediği nokta yerli ürün kullanımı. Kamu ihalelerinde yerli ürünlere yönelik yüzde 15’lik desteğin sürdüğünü belirten Işık, kamu ihalelerine girme kriterlerine uygun olmayan firmalara da “teknolojik ürün deneyim” belgesi vermeye başladıklarını belirtti.

Bakan Fikri Işık, ayrıca 2015’te 2014’teki desteklerin sürdürüleceğine değinmiş. Ar-Ge Merkezi destekleriyle ilgili bir düzenlemeyi hayata geçireceklerini belirten Bakan Işık, Ar-Ge yapan üniversite hocalarının elde ettikleri gelirdeki döner sermaye payını düşürerek, araştırmacıların eline geçecek payı yüzde 85 seviyesine çıkaracaklarını kaydetti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

  1. 5A 6A, 4G saçmalıklarıyla sadece kendilerini ve seçim populasyonlarını kandırırlar.
    Bir ülkede 4K TV yayınının başlayacak olması, nasıl bir gelişim addedilebilir?
    SD-HD-4K ve 3G-4G sadece birer değişimdir.

    Peki Değişim, Gelişim midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir