Yapay zeka teknolojisinin gelişimi konusunda ortaya çıkan endişeler, hükümetlerin de dikkatini çekmeye başladı. İngiltere hükümeti de son zamanlarda yapay zeka teknolojileri hakkında düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten bir açıklama yaptı.
Son zamanlarda yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Bu teknolojiler insan hayatında önemli bir yer edinmeye başladı. Yapay zeka teknolojileri hakkında birçok endişe de dile getiriliyor. Yapay zeka teknolojisinin gelişimi konusunda ortaya çıkan bu endişeler, hükümetlerin de dikkatini çekmeye başladı. İngiltere hükümeti de son zamanlarda yapay zeka teknolojileri hakkında düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten bir açıklama yaptı.
ChatGPT Şubat Ayı İtibariyle Aylık 100 Milyon Kullanıcıya Ulaştı!
OpenAI şirketi, teknolojiye yönelik bir talep dalgası yarattı. İnsanlar bu aracı ödevlerini yapmaktan, hukuki görüş hazırlamaya kadar her şey için kullanıyor. ChatGPT şimdiden tüm zamanların en hızlı büyüyen tüketici uygulamalarından biri haline geldi. ChatGPT Şubat ayı itibariyle aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Ancak uzmanlar, intihal potansiyeli, kadınlara ve etnik azınlıklara karşı ayrımcılık da dahil olmak üzere bu teknolojinin olumsuz etkileri hakkında endişelerini dile getirdiler.
Yapay zeka teknolojilerinin etkisinin giderek arttığına dikkat çeken İngiltere hükümeti de bu teknolojilerin insan haklarını, özgürlüklerini ve verilerini koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı (DSIT) Parlamento’ya sunacağı yönergede şirketlerin uymasını istediği beş ilkenin ana hatlarını çizecek. Bunlar: emniyet, güvenlik ve sağlamlık; şeffaflık ve açıklanabilirlik; adalet; hesap verebilirlik ve yönetişim; rekabet edebilirlik ve telafi.
Hükümet, düzenleyicilerin şirketleri bu beş ilke kapsamındaki yükümlülükleri hakkında bilgilendirmelerini istiyor. Ayrıca Sağlık ve Güvenlik İdaresi, Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu ve Rekabet ve Piyasalar Kurumu’nu “yapay zekanın kendi sektörlerinde fiilen kullanılma biçimine uygun, özel, bağlama özgü yaklaşımlar” geliştirmekle görevlendirdi.
Hükümet, “Önümüzdeki on iki ay boyunca, düzenleyiciler, bu ilkelerin kendi sektörlerinde nasıl uygulanacağını belirlemek için kuruluşlara pratik kılavuzların yanı sıra risk değerlendirme şablonları gibi diğer araçlar ve kaynaklar da yayınlayacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Yapay Zeka’nın Düzenlenmesine Yönelik Bir “İlk Adım”
AI girişimi Humanising Autonomy’nin CEO’su ve kurucu ortağı Maya Pindeus, hükümetin bu hamlesinin AI düzenlenmesine yönelik bir “ilk adım” olduğunu söyledi. Ayrıca “Biraz daha güçlü bir anlatıya ihtiyaç var” diye de ekledi.
Pazartesi günü Dışişleri Bakanı Michelle Donelan, yapay zeka startup’ı DeepMind’ın Londra’daki ofislerini ziyaret etti. Donelan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Yapay zeka artık bilim kurgu malzemesi değil ve gelişim hızı şaşırtıcı, bu nedenle güvenli bir şekilde geliştirilmesini sağlamak için kurallara ihtiyacımız var” dedi. DeepMind’ın işletme müdürü ve Birleşik Krallık Yapay Zeka Konseyi üyesi Lila Ibrahim, “dönüşümsel bir teknoloji” olduğunu dile getirdi. Fakat “tam potansiyeline ancak güvenilirse ulaşabileceğini, bunun da sorumlu bir şekilde, kamu ve özel sektör ortaklığı gerektirdiğini” söyledi. Ibrahim, “Birleşik Krallık’ın önerdiği bağlam odaklı yaklaşım, düzenlemenin yapay zekanın gelişimine ayak uydurmasına, inovasyonu desteklemesine ve gelecekteki riskleri azaltmasına yardımcı olacaktır” dedi.
Çin’de hükümet, teknoloji şirketlerinin tavsiye algoritmalarına ilişkin ayrıntıları teslim etmelerini zorunlu kılarken, Avrupa Birliği de sektör için kendi düzenlemelerini önerdi.
Birleşik Krallık hükümetinin AI düzenleme yaklaşımına herkes ikna olmuş değil. Hukuk firması Osborne Clarke’ın AI başkanı John Buyers, CNBC’ye e-posta yoluyla verdiği demeçte, “Mevcut yaklaşımın riski, sorunlu bir AI sisteminin bir düzenleyicinin yargı yetkisini tetiklemek için kendisini doğru biçimde sunması ve dahası söz konusu düzenleyicinin, neden olunan zararı gidermek ve sektörde uyumu teşvik etmek için yeterli bir caydırıcı etki yaratmak için kararlı ve etkili bir eylemde bulunmak için doğru yaptırım yetkilerine sahip olması gerekecek” dedi.
İngiltere Hükümeti’nin attığı bu adımla da görülüyor ki Yapay Zeka teknolojilerinin düzenlenmesi konusu ve etik kurallara uygun şekilde geliştirilmesi için uluslararası bir standart belirlemenin önemi bütün dünyayı ilgilendiren bir hale geliyor.