Techinside Google News
Techinside Google News

WWDC 2023’te tanıtılan yeni işletim sistemleri

Apple, WWDC 2023 konferansımda akıllı telefonları, tabletleri, bilgisayarları ve saatlerinin yazılımlarının yeni sürümlerini tanıttı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da beklenen gerçekleşti ve Apple, WWDC 2023 konferansımda akıllı telefonları, tabletleri, bilgisayarları ve saatleri için geliştirdiği yazılımların yeni sürümlerini tanıttı. Yeni yazılımlar Apple ekosistemini birbirine daha sıkı bir şekilde bağlamakla kalmıyor, kullanıcılara günlük işlemlerini daha hızlı, daha pratik ve daha fazla seçeneklerle yapma imkanı veriyor. İşte IOS17, iPadOS 17, macOS 14 (Sonoma) ve watchOS 10’un özellikleri.

IOS 17

 Birçok arayüz değişimi ve multitasking özelliğini barındıran işletim sisteminde Telefon, iMessage, AirDrop, Cüzdan ve Sağlık gibi stok uygulamalar da güncellendi. iMessage uygulamaları da yeni özellikler kazandı. Check-in özelliği ile konum paylaştığınız kişiye vardığınızı bildirebilir, birden çok kelime ile filtreleme özellikleri ile birlilte daha geniş arama yapabilir ve yeni sticker’larla konuşmanızı özelleştirebilirsiniz. NameDropla birlikte fotoğrafları ve videoları paylaşmak için cihazları bir araya getirebilir, dosyalar büyükse Wi-Fi’ye geçer. Paylaşılan uygulama deneyimlerini başlatmak için cihazları bir araya getirebilir. Apple Watch kullanıcılarının çokça kullandığı uyku özelliği IOS 17 sayesinde iPhone’a geldi. Bu sayede iPhone yatay dururken de telefon kullanılabilecek.

- Advertisement -

iPadOS 17 

iPadOS 17 tanıtımı widgetlar ve Kilit Ekranı ile başladı. Yeni widgetlar sayesinde akıllı ev sistemimize direkt olarak tek tuşla bağlanabilecek, ışığı veya müziği kontrol edebileceğiz. Tabii bu özellik yalnızca bir başlangıç. Yapılabileceklerin sınırını uygulama geliştiriciler belirleyecek. Yeni makine öğrenimi modelleri sayesinde iPadOS 17, bir PDF’deki alanları tanımlayabiliyor. Hatta kamera ile taranan belgeler üzerinde de çalışabilecek. Bu sayede parmakla veya Apple Pencil ile belgelerinizi imzalayabileceksiniz. Üstelik tek bir not içerisinde birden fazla PDF’i tutmak mümkün olacak.

macOS 14 (Sonoma) 

macOS 14 için duyurulan yeni özellikler arasında masaüstü için widget desteği, yepyeni ekran koruyucular, Oyun Modu ve güncellenmiş Safari bulunuyor. Yeni sürümle birlikte kullanıcılar masaüstüne widget ekleyebilecek. iPhone ve iPad’e benzer olacak çalışacak bu özellik, bilgisayar ve günlük işler için oldukça önemli detaylara yer verecek. Apple’ın açıklamasına göre Mac kullanıcıları, iPhone’un widget ailesinden yararlanabilecek. Öte yandan Apple, yepyeni bir Oyun Modu’nu sundu. Yeni mod, Apple Silicon çipleri daha optimize hale getirerek oyunlarda daha iyi FPS sunacak. Ayrıca AirPods ve Xbox/PlayStation kontrolcüdeki gecikmeyi azaltacak. 

watchOS 10

watchOS 10, Palet ve Snoopy adında iki yeni saat kadranı getiriyor. Ayrıca yeni güncelleme, bisiklet sürenler için Threshold Power ve Power Zones adında iki yeni özellik getiriyor. Bununla beraber Antrenman’daki Bisiklet Sürme özelliğine Pusula ve Haritalar’ın entegre edildiğini, ayrıca antrenmanı iPhone’da otomatik olarak bir Canlı Etkinlik olarak izleyebileceğinizi de belirtelim.

Yeni işletim sistemi, geliştiriciler için Antrenman API’si de getiriyor. watchOS 10, ayrıca miyopi riskini azaltmaya yönelik bir özellik sunuyor. Bu özellik, ortam ışığı sensörü kullanılarak gün ışığında geçirilen süreyi ölçüyor. Kullanıcılar, NameDrop özelliği ile Apple Watch’larını başka birinin iPhone’una yaklaştırarak iletişim bilgilerini kolayca paylaşabilirler. Ayrıca Apple Watch’ta bulunan Kişiler uygulamasındaki Kartım bölümündeki Paylaş düğmesine dokunarak da bu özelliği kullanabilirler. Öte yandan İlaçlar uygulaması adında bir özellik de geldi. Bu özellik, belirlenen saat üzerinden 30 dakika geçmesine rağmen ilaçlarını almayan kullanıcılar için bir bildirim gönderiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir