Techinside Google News
Techinside Google News

Limanlardaki elektrikli araçları robotlar şarj edilecek

Hollandalı startup Rocsys ile otomatik elektrikli şarj limanlara geliyor. Startup, elektrikli şarj işini otomatik hale getirecek.
- Advertisement -

Hollandalı startup Rocsys ile otomatik elektrikli şarj limanlara geliyor. Startup, elektrikli şarj işini otomatik hale getirecek.

ABD’deki ki lojistik endüstrisi elektrifikasyon ve özerkliği hızla benimsiyor ve Hollandalı startup Rocsys bu dönüştürücü trendden yararlanmayı hedefliyor. Rocsys, herhangi bir elektrikli araç şarj cihazını otonom bir şarj cihazına dönüştürebilen bir robotik kol geliştirdi. Araç çalışma süresinin kritik olduğu ve hata payının düşük olduğu tersaneler ve limanlar gibi yüksek basınçlı ortamlarda, şarj cihazlarını manuel müdahale olmadan takıp çıkarma yeteneği, lojistik operatörleri için cazip ve anında kullanım durumlarına sahip.

Rocsys’in CEO’su ve kurucu ortağı Crijn Bouman, düzenlemelerin genellikle kamyon sürücülerinin şarj görevlerini yerine getirmesini yasakladığı limanlarda çözümlerinin önemini vurguladı. Bouman: “Dolayısıyla filoları elektriklendirmek için şarj sürecini otomatikleştirmeleri gerekiyor” dedi.

Limanlarda dönüşüm başlayacak

Rocsys, şarj sürecini otomatikleştirerek yasal uyumluluk sağlar ve insanların yüksek voltajlı ekipmanlara maruz kalmasını azaltıyorr. Bouman, tehlikeli ortamın sürücünün şarj sırasında aracın içinde kalmasını gerektirdiği İsveç’teki bir atık işleme tesisinde devam eden bir projeden alıntı yaptı. Elektrikli forklift şirketi Hyster, endüstriyel ekipman tedarikçisi Taylor Machine Works ve liman işletmecisi SSA Marine gibi ortaklarla olan işbirliklerinin ötesinde Rocsys, Kuzey Amerika’nın en büyük Big Box perakendecilerinden biriyle yakında başlayacak bir ticari ortaklığa sahip. Bununla birlikte, Rocsys’in ağır hizmet endüstriyel lojistiğinin ötesinde istekleri var.

Başlangıç, kısa süre önce öz sermaye ve borçtan oluşan 36 milyon dolarlık bir A Serisi finansman turu sağladı. Bu fonlar, Rocsys’in Kuzey Amerika bölümünün genişlemesini destekleyecek ve ana akım tüketici araçlarını ve sürücüsüz robotaksi filolarını kapsayan otomotiv sektöründe araştırma ve geliştirmeyi kolaylaştıracak.

Bouman, Rocsys’in bu ilerlemeyi tamamlayan otomatik elektrikli araç şarj etme vizyonuyla uyumlu olarak, gözünü önümüzdeki yıllarda otomatik vale işlevselliğini sunmayı planlayan otomobil üreticilerine dikti. Bouman: “Bugün ürün satmaya odaklanmayan, ancak esas olarak robotik şarjı destekleyecek 2026-2027 araç dalgasını destekleyebilmemizi sağlayan özel bir otomotiv ekibi kuracağız” diyor.

Rocsys ayrıca Audi, Porsche, BMW, Ford ve Mercedes-Benz’i içeren ROCIN-ECO adlı bir şarj konsorsiyumunun parçası. Bu konsorsiyum, başlıca Avrupa ulaşım yolları boyunca birlikte çalışabilir ve standartlaştırılmış robotik hızlı şarj altyapısı geliştirmeyi amaçlıyor. İleriye bakıldığında, Rocsys, robotaks ve sürücüsüz teslimat araçları filolarında potansiyel kullanım durumları öngörüyor. Şirket, filolarına hizmet vermek için şarj merkezleri kuran Amerikan otonom araç şirketleriyle zaten işbirliği yapıyor. Bouman, şarj standartlarından (örn. CCS veya NACS) bağımsız olarak mevcut ve gelecekteki şarj cihazlarına uyarlanabildiği için Rocsys’in çözümünün ezber bozan bir çözüm olduğunu iddia ediyor. İş modeli, robotik ekipmanın bir kerelik satın alınmasını ve tekrar eden bir hizmet ücretini içerir. AI’dan yararlanan sistem, performansı sürekli olarak artırmak için sahada oluşturulan müşteri verileri kullanılarak eğitilir. Müşterilerin filo yönetim sistemleriyle sorunsuz entegrasyon sağlamak için API bağlantısı da sunuluyor.

Şu anda, bir Rocsys robotunun maliyeti 20.000 ila 30.000 dolar aralığında. Ancak Bouman, yeni nesil modelin yaklaşık yüzde 60 daha düşük bir fiyat noktası ve daha kompakt bir form faktörü ile daha uygun maliyetli olacağını tahmin ediyor. 2027 yılına kadar, otonom sürüş özelliklerine sahip otomobillerin akını ile Rocsys, üçüncü nesil modeliyle 10.000 doların altında bir fiyat noktasına ulaşmayı hedefliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir