Trump, Golden Dome (Altın Kubbe) adı verilen bu projeyle hipersonik, seyir ve balistik füzelere karşı tam kapsamlı bir koruma ağı kurulacağını açıkladı. Sistemin; kara ve hava konuşlu füzeler, radar sistemleri, gözetleme uyduları ve uzay tabanlı saldırı uydularından oluşacağı belirtildi.
Başkan Trump, projeye dair ilk adımı Ocak 2025’te bir başkanlık kararnamesiyle atmıştı. Başlangıçta Amerika’nın Demir Kubbesi olarak anılan bu plan, artık Trump’ın deyimiyle “favori rengiyle” anılıyor: Golden Dome. Projeye ilk etapta 25 milyar dolarlık bir fon sağlanacak. Toplam maliyetin ise 175 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
Projenin başına, ABD Uzay Kuvvetleri Başkan Yardımcısı General Michael Guetlein getirildi. Trump, sistemin kendi görev süresi sona ermeden faaliyete geçmesini planladıklarını söyledi. Ayrıca komşu ülke Kanada’nın da sisteme katılmak istediğini, ancak bunun bedelini ödemeleri gerektiğini belirtti.
Golden Dome’un öncülü sayılan sistemler arasında Reagan dönemindeki “Yıldız Savaşları” (Star Wars) girişimi ve mevcut Ground-Based Midcourse Defense (GMD) sistemi bulunuyor. GMD; Alaska ve Kaliforniya’da konuşlandırılmış 44 önleyici roketle, sınırlı sayıda balistik füzeyi uzayda vurma kapasitesine sahip. Ancak testlerde yalnızca %57 başarı oranı gösterdiği ve yılda yaklaşık 4 milyar dolar maliyetle çalıştığı biliniyor.
Trump’ın önerdiği sistem ise sadece balistik tehditleri değil, hipersonik ve akıllı füze sistemleri ile denizaltı kaynaklı saldırıları da önlemeyi hedefliyor. Bu, küresel çapta erken uyarı sistemleri ve yüzlerce uydudan oluşan bir gözetleme ağı gerektiriyor.
Ancak ABD Kongre Bütçe Ofisi’nin bu ay yayımladığı bir rapora göre, böyle bir uzay tabanlı sistemin yalnızca bir veya iki kıtalararası balistik füzeyi vurabilme kapasitesi için gereken yatırım, önümüzdeki 20 yıl içinde 161 ila 831 milyar dolar arasında değişebilir. Yani sistemin, örneğin Çin’in sahip olduğu 400 ICBM ya da Rusya’nın 1.700 nükleer savaş başlıklı füzeleri karşısında yetersiz kalması muhtemel.
Bazı uzmanlara göre sistem, ciddi bir saldırı karşısında gerçek bir savunma çözümünden çok, ekonomik bir yatırım ve savunma sanayii için büyük bir kaynak oluşturuyor. SpaceX gibi özel şirketlerin bu projede rol alması da büyük ihtimal. Trump ise bu konudaki iyimserliğini “Bu projeyi fonlamak ne kadar kolay, inanamazsınız. Hayat kurtaracağız, bu yüzden herkes destekliyor.” sözleriyle ifade etti.
Golden Dome’un askeri etkinliği ne olursa olsun, siyasi, ekonomik ve stratejik etkileriyle önümüzdeki yıllarda ABD gündemini meşgul edeceği kesin.