Site icon TechInside

Almanlar Nokia haritalarını niçin satın aldı?

Q7150078_mediumMercedes, BMW, Audi, Volkswagen ve diğer Alman otomobil üreticileri, dünyaya çok sayıda otomobil satıyorlar ve kaliteleriyle de büyük beğeni topluyorlar. Almanya’nın otomobil endüstrisine büyük önem verdiğini de herkes iyi biliyor. Alman otomobil üreticilerinin bir araya gelip Nokia’nın Here haritalarını satın alması da geçtiğimiz ayın en büyük olaylarından biriydi.

Almanlar’ın şimdi kendilerine özel bir dahili navigasyon sistemi oluşturmaya çalışması aslında çok garip görünmüyor ancak zaten herkesin elinde bir cep telefonu ve haliyle navigasyon cihazı bulunuyorken, yani otomobil içi dahili navigasyon sistemleri unutulmak üzereyken Almanların bu işe 3.1 milyar dolar harcamaları akıllarda soru işaretleri doğurdu.

Avrupa Birliği’nin ve Euro’nun çökme riskini bile göze alıp Yunanistan’a 1 milyar dolar vermeyen, cimrilikleriyle ünlü Almanların, ölmek üzere olan dahili navigasyon sistemlerine 3.1 milyar dolar yatırması geçtiğimiz ayın en ilginç teknolojik gelişmeleri arasında yer aldı.

Ancak bu satın almanın arkasında, Avrupa Birliği ve ABD arasındaki gizli savaşın izlerini bulmak mümkün. ABD’nin, Google, Apple, Microsoft, Facebook ve benzer de teknoloji şirketleri üzerinden tüm dünyayı izlediği ortaya çıktığından beri Avrupa Birliği bu şirketleri Avrupa’dan kovmak için her şeyi yapıyor.

AB Komisyonu Google’a, arama motoru işleviyle reklam pazarlama işlerini ayrı şirketler üzerinden yürütmesi için ültimatom verdi, yine AB’nin liderlerinden Fransa, Google’a dayattıkları “unutulma hakkı” işlevinin, sadece AB içinde geçerli değil, tüm dünyada geçerli olması için bastırıyor ve AB ülkeleri benzer zorlayıcı isteklerle sürekli ABD teknoloji şirketlerini “taciz” ediyor. Amaç ise malum: ABD teknoloji şirketlerinin Avrupa’daki etkinliğin azaltmak, güçten düşmelerini sağlamak.

Almanlar’ın ise bu “ABD karşıtı cephede” çok özel bir yeri var çünkü Almanya tam anlamıyla ABD teknoloji şirketlerinden “nefret” ediyor.

Facebook’un Almanya’da neredeyse hiç gücü bulunmuyor, Alman basını Facebook’un CIA yöneticileri tarafından kurulup palazlandığına dair haberleri her gün manşete taşıyor, PayPal/Ebay gibi yine CIA bağlantılı olduğunu vurguladıkları teknoloji servislerini yerden yere vuruyor, Alman köşe yazarları Almanya başbakanının telefon görüşmelerini dinlemeye yardımcı olan Apple hakkında söylemediklerini bırakmıyorlar.

İşte cimri Almanların Nokia haritalarını satın almak için 3.1 milyar dolar ödemesini bu bilgiler ışığında okumak gerekiyor.

Otomobil endüstrisi hızla “akıllı/sürücüsüz otomobil” teknolojilerine doğru ilerliyor. Ve bu teknolojiler çok ağır biçimde haritalara ihtiyaç duyuyor.

Bu konuda da dünyada fazla seçenek yok. Google, Yandex, Nokia ve yavaş yavaş bu alana giren Apple dışında güvenilir harita sunan kimse yok. Yani Almanlar’ın dev otomobil endüstrisi, sadece birkaç sene sonra ya ABD’nin Google ve Apple şirketlerine ya da Rusların Yandex şirketine mecbur kalacak, Mercedesler’in, BMW’lerin çalışabilmesi için üreticilerin bu şirketlere dev lisans ücretleri ödemesi mecburiyet haline gelecekti.  Amerikalıların Microsfot aracılığıyıla Nokia’yı da ufak ufak ele geçirdiği malum, sürpriz bir hamle ile Microsoft’un Here haritalarını satın alması halinde, Almanlar tam anlamıyla çaresiz kalacaktı.

Daha da kötüsü, Almanya Başbakanı ve siyasetçileri, önemli Alman bürokratları, gizli servis üyeleri, Mercedes makam otomobilleriyle seyahat ederken, otomobildeki Google harita uygulaması CIA ajanlarına anı anına yer bildirimi yapacaktı. Avrupa Birliği’nin fiilen lideri kabul edilen ve dünya liderliğine de ufak ufak aday olan Almanya için kabul edilemez bir durum…

Dolayısıyla, cimri Almanlar hızlı bir manevra ile paraya kıydılar ve zaten teknoloji şirketleri arasında, kapalı kapılar arkasında açık arttırmada olan Nokia Here haritaları için dolgun bir rakam verip, Alman otomobillerinin geleceğini kurtardılar.

Alman otomobil endüstrisi şimdi biraz daha rahatlamış ve nefes almış durumda. Alman otomobil üreticilerinin muhtemelen devlet destekli oluşturduğu havuzdaki dev bütçeyi arkasına alan Nokia Here haritalarının ise bundan sonra daha da güçleneceğini tahmin etmek zor değil.

Exit mobile version