Site icon TechInside

Amazon, 3 çalışanlı dev marketler mi açacak?

Amazon, robotların insanların işlerini çalacağı korkusunu büyütecek yeni bir yatırıma hazırlanıyor.

Amazon Go konseptiyle içinde hiçbir çalışan olmayan, kasası da bulunmayan, dileyen Amazon kullanıcısının içeri girip alışveriş yapıp kasa ödemesi yapmadna çıkabileceği mini marketler zinciri fikrini hayata geçiren Jeff Bezos, şimdi de 1000-4000 m2 büyüklüğünde dev toptancı marketleri açmaya hazırlanıyor. 

Market çalışanlarının yerine robotlar geliyor

Amazon’un hazırladığı yeni “çalışansız” market konseptinde bu kez siparişleri raflardan robotlar topluyor, paketliyor ve kargo şirketlerine teslim ediyorlar. Otonom sürüş teknolojisine sahip kago kamyonları hayata geçtiğinde Amazon’un kargo işlemini de kendi kamyonları ile ulaştırması bekleniyor.

4000 metrekarelik bu dev marketlerde çalışanların sayısı ise sadece 3 kişi olacak. Bu 3 çalışan da marketin ve robotların genel bakımını yapmak, temizlik ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için markette bulunacak. Bir diğer deyişle, normalde en az 50-60 kişinin çalışması gereken 4000 bin metre karelik marketler yakında tamamen robotlara teslim edilecek.

Amazon’un bu kadar az çalışanla market kurma planına rağmen 2017’de 100 bin kişiyi işe almaya hazırlık yaptığının da altını çizelim. Bu rakam, elektronik ticaret şirketinin ne kadar hızla büyüdüğüne dair çarpıcı bir örnek.

Exit mobile version