Site icon TechInside

Amazon’da artış gösteren dolandırıcılıktan korunmanın en iyi yolları!

Amazon, yeni yapay zeka Olympus"u eğitmeye başladı

Amazon üzerinden alışveriş yaparken dolandırılmak istemeyen kullanıcılar için özellikle şu anda bir altın kural geçerli: Düşmanınızı veya en azından yöntemlerini tanıyın.

Amazon’daki bu dolandırıcılıkları hesaba katmalısınız

Dolandırıcılar genellikle inanılmaz derecede yaratıcı insanlardan oluşuyor. Bu yaratıcılığı topluluk için verimli bir şekilde kullanmamaları çok yazık; bunun yerine başkalarının pahasına hızlı para kazanmak istiyorlar. Şu anda Amazon’da bu dolandırıcılıkları bekleyebilirsiniz:

Sahte öğelerle ele geçirilen hesaplar

Bu sorun Amazon Marketplace’te ortaya çıkıyor. Bilgisayar korsanları, orijinal olarak meşru bir satıcı hesabına erişim verilerini elde eder ve orada sunulan üst fiyat segmentindeki yeni ürünleri, çoğu zaman gerçek spot fiyatlarla sunar.

Sözde düşük fiyatların cazibesine kapılan pazarlık avcıları, malların peşine düşüyor ve parasını ödüyorlar; ancak bu mallar hiçbir zaman alıcıya ulaşmaz. Dolandırıcılık ortaya çıktığında, çoktan iş işten geçmiş oluyor. Geriye kalan, mağdur alıcılar ve hesapları ele geçirilen şüphelenmeyen pazaryeri satıcıları.

Kullanıcılar için önemli: Amazon Marketplace’te gezinirken ve alışveriş yaparken her zaman satıcının tekliflerini kontrol edin ve mümkünse bunları söz konusu satıcıların resmi web siteleriyle karşılaştırın. Teklif edilen ürünler açıkça birbirini tutmuyorsa ve Amazon ürünleri özellikle düşük fiyatlarla sunuluyorsa şüpheci olmalısınız.

Kullanıcılar ve Pazaryeri satıcıları için önemli: İyi bir şifre yöneticisi ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın.

Destek dolandırıcılığı

Bu dolandırıcılıkta dolandırıcılar, hesap ayrıntılarını veya kredi kartı numaralarını ele geçirmek için Amazon destek personeli gibi davranıyorlar.

Dolandırıcılar, şüphelenmeyen kullanıcılara telefon, e-posta veya kısa mesaj yoluyla yaklaşıyor. Kişisel zararları önlemek için hızlı hareket etmeleri gerektiğini iddia ederek sıklıkla acilmiş gibi davranıyorlar. Ya önemli verilerin doğrudan telefon üzerinden açıklanmasını istiyorlar, ya kötü amaçlı yazılım yükleniyor ya da şüpheli web siteleri ziyaret ediliyor. İkincisi genellikle kimlik avı.

Kimlik avı: Gangsterler verilerinizi paraya dönüştürmek istediğinde

Kimlik avı oldukça eski ama ne yazık ki aynı zamanda gangsterler ve dolandırıcılar tarafından hassas kişisel verileri elde etmek için kullanılan denenmiş ve test edilmiş bir manevra.

Suçlular genellikle kredi kartı numaralarını, banka bilgilerini veya hesap erişimini hedef alıyor. Suçluların resmi Amazon çalışanları gibi davranarak şüphelenmeyen kullanıcıları kritik verileri açıklamaya ikna etmeye çalışmaları alışılmadık bir durum değil.

Genellikle yanıltıcı derecede gerçek logolar ve metin blokları içeren e-postalar kullanıyorlar.

Kandırılmaktan kaçınmak için, her türlü iletişimi her zaman eleştirmeye devam etmeli ve kendinize belirli bir derecede güvensizliğe izin vermelisiniz. Bu özellikler kimlik avına özgü:

Hediye kartlarıyla soygun

Amazon hediye kartları etrafında bazı dolandırıcılık rutinleri oluştu. Popüler kartlar hediye olarak ve müşteri sadakati açısından harika; ancak aynı zamanda dolandırıcıların şüphelenmeyen kullanıcıları dolandırmasını da kolaylaştırıyor.

Bunun nedeni, kartın arkasındaki kullanım kodunu bilen veya elektronik hediye kartı bağlantılarını takip eden herkesin krediyi kolaylıkla kullanabilmesi. Amazon, bu destek sayfasında hediye kartlarını kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, şu anda hangi dolandırıcılıkların ortalıkta dolaştığını ve bu durumda ne yapmanız gerektiğini açıklıyor.

Amazon’da güvenli alışveriş

Amazon’da alışveriş yapmanın kaba bir uyanışa yol açmamasını sağlamak için kullanıcılar, çevrimiçi perakendecide kaygısız alışveriş vaat eden birkaç basit kuralı uygulayabilir:

Amazon dışındaki anlaşmalara karışmayın: Amazon Marketplace’teki bir satıcı sizden Amazon dışında bir anlaşma yapmanızı isterse ve örneğin ayrı bir banka havalesi talep ederse kendi hesabınıza aktarıyorsanız alarm zilleri çalıyor olmalı.

Şunlardan uzak durun: Tanıdık olmayan bağlantılar, dosya indirme istekleri ve şüpheli e-posta ekleri.

Şüpheci olun: Telefon ve e-posta yoluyla ani temastan kaçının. Amazon sizden hassas verileri bu yollarla açıklamanızı istemez.

Eğer şüpheniz varsa destek ekibiyle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bir satıcı, bir sorgu veya talep size şüpheli görünüyorsa o zaman bunu ciddiye almalısınız.

Asla baskı altına alınmasına izin vermeyin: Elbette, bunu söylemek yapmaktan her zaman daha kolay. Ancak Amazon Pazaryeri’ndeki satıcılarla veya destek personeliyle uğraşırken her zaman metanetli bir sabır göstermelisiniz.

Birçok dolandırıcı, potansiyel kurbanlar farkına varmadan veya dolandırıcılık fark edilmeden önce dolandırıcılıklarını mümkün olduğunca çabuk gerçekleştirmek ister. Bu nedenle çoğu zaman aceleci davranırlar ve kullanıcılar hızlı bir şekilde uyumlu olmazsa hızla sabırsızlanırlar. İletilerdeki beklenmedik derecede yüksek düzeydeki aciliyet de bir uyarı işareti.

Bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, maalesef çoğu zaman öyledir.

Amazon desteği dost canlısıdır: Veya en azından üzerinizde herhangi bir baskı oluşturmaz. Amazon çalışanlarının ısrarcı veya sabırsız olduğu varsayılırsa dolandırıcı olabilirler.

Birinin sizi dolandırmaya çalıştığından şüpheleniyorsanız bunu doğrudan Amazon’a bildirebilirsiniz. Ayrıca e-postalar gibi şüpheli iletişimleri doğrudan stop-spoofing@amazon.com adresine iletebilirsiniz.

Kendinizi siber suçlardan korumak için Amazon ayrıca şu tavsiyeyi de sunuyor:

İyi bir şifre yöneticisi kullanın!

Dünyanın çoğu yerinde en popüler şifrelere baktığınızda gülseniz mi ağlasanız mı bilemezsiniz: “123456“, “password” ve “123456789” en iyi örneklerden birkaçı. Bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar bu tür gevşek korunan hesapları cevizden daha hızlı kırabilirler; dolandırıcıların işini bu kadar kolaylaştırmamalısınız.

Güçlü ve güvenli parolalar için basit kurallar geçerli: Uzun (tercihen 12+ harf veya daha fazla) ve tercihen şifreli karakter dizilerinden oluşmalılar. Farklı hizmetler veya portallar için asla aynı şifreyi kullanmayın.

Bu tür özelliklere sahip kod satırlarının ezberlenmesi zor olduğundan okuyucularımıza modern bir şifre yöneticisi kullanmalarını öneriyoruz. Çoğu zaman ücretsiz olan bu tür araçlar, cihazlar ve platformlar arasında kullanılabiliyor, kullanımı kolay ve güvenlikte önemli bir artış sunuyor.

Araçlar, otomatik doldurma ve otomatik şifre oluşturma özellikleriyle bizi her türlü zahmetten de kurtarıyor.

Exit mobile version