Site icon TechInside

Android bir melek mi? Yoksa zehirli bir meyve mi?

İlk çıktığında Android’in arkasındaki fikir çok basitti: BlackBerry’nin kullandığına benzer bir yazılımı açık kaynaklı ve ücretsiz yap ve böylece herkes kullansın. Dolayısıyla Microsoft ve RIM (değiştirilmeden önce BlackBerry’nin firmasının adı) arkada kalarak toz yutsun.

Sonra sahneye Apple çıktı ve Anroid’in hedefi BlackBerry yerine iPhone olarak güncellendi. Ve işler gerçekten de patladı!

Donanımcılar mest olmuştu. Google yazılımı her zaman bedava yapardı. O yazılımı mühendislere vererek ürettikleri telefonun içine de koydun mu… Gelsin kârlar! Artık yazılımcılara kaynak şelaleleri akıtmaya gerek yoktu!

Ancak bir on yıl sonra işler hem çok iyi hem de çok kötü gitmeye başladı. Artık herkes bir akıllı telefon istiyordu. Akıllı telefon satışları tost makinelerinden bile büyüktü. Hatta televizyonlardan bile. Bir aile tek bir telefonla idare etmiyor, her bir bireyi akıllı telefon istiyordu.

Ancak ters giden bir şeyler vardı. Tüm zengin gözler Apple’a çevrilmişti. Öyle ki sonunda kârlar kuşa dönmüştü. Piyasanın düşük sınıfında ise çok çetin bir rekabet vardı. Öyle ki bir telefon almak isteyen kullanıcının yapacağı tek şey birbirine benzer telefonlar arasından en ucuzu seçmek oluyordu. Böylece fiyatlar düştü, düştü..

Ve birden herkes zarar etmeye başladı. HTC, güzel telefonlar yapmasına rağmen zarar etti. Sony, dünyanın en güzel telefonlarını tasarlamasına rağmen zarar etti. Öyle ki şu an telefon birimini kapamayı dahi düşünüyor. Her bir Android telefonu zarar etmeye başladı. Bundan sadece Samsung kurtulabildi, o da pazarlamaya yılda 14 milyar dolar gibi çılgın bir bütçe ayırmak zorunda kaldı. Ancak o da son yıllarda düşüşü gördü.

Ve günümüzde üst sınıf Apple’a, düşük sınıf ise Xiaomi ve Micromax gibi ucuz telefon üreticilerine kaldı.

Ve bu problemin çözümü yeni bir problem olarak ortaya çıktı.

Android, markaların sonu olmuştu

Yazılım geliştiriciler için birçok farklı ekran çözünürlüğü ve işletim sistemi versiyonları için yazılım geliştirmek işkence haline gelmişti. Üstelik yazılımları müthiş olsa bile kullanıcılar para vermeye çekiniyorlardı. Kaçınılmaz olarak reklama yönelmek durumunda kaldılar.

Android yakın zamanda ölmeyecektir ancak kullanıcıların aklında düşük fiyat ve kötü bir deneyimi çağrıştıran bir zehir haline gelebilir. Sadece kullanıcı deneyimini önemsemeyen, daha çok kar isteyen, üretmeyen üreticiler tarafından sevilir hale gelecektir.

Google ise buna izin vermeyebilir zira hem akıllı hem acımasız olabildiğini biliyoruz. Bir üçüncü seçenek ise Google henüz kimsenin görmediği bir şeyi görmüş olabilir.

Bu yazının orjinali Quora üzerinde sorulan bir soruya Glyn Williams‘ın veriği bir cevap olarak yayınlanmıştır. 

Exit mobile version