Site icon TechInside

Apple, patent trolüne 25 milyon dolar ödedi

Apple, kendisine patent ihlali davası açan Network-1 Technologies’le anlaşmak için 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti. 1999 yılın alınmış olan patent bir dosya formatının çalışma prensibini açıklıyor ve davayı açan şirket, Apple’ın bu yönetimi izinsiz olarak kullandığını iddia ediyordu.

1996 yılında Yale Üniversitesi’ndeki bir profesörün geliştirdiği dosya formatına yönelik patent önce Mirror Worlds isimli bir şirketin elindeydi ve Steve Jobs’ın firması o dönem de bu patenti izinsiz kullandığı gerekçesiyle dava edilmişti. 625 milyon dolarlık cezanın istendiği dava o dönem reddedilmişti. Söz konusu patent daha sonra Network-1 Technologies’a satıldı. Yeni şirket ise patent davasının peşini bırakmadı ve yeni bir dava açtı. Apple ise bu işten sıyrılamayacağını fark etmiş olacak ki, sonunda firma ile anlaşma yoluna gitti ve ileride başına milyarlarca dolarlık cezalar çıkarabilecek bu soruna karşı dava sahibi firma ile 25 milyon dolar karşılığında anlaştı.

iPhone üreticisi firma Network-1 Technologies ile ayrıca başka patentlerinin kullanımı konusunda da anlaştı. Microsoft da kısa süre önce aynı patent için firmaya 4,6 milyon dolar ödeyerek anlaşmaya varmıştı.

Exit mobile version