Site icon TechInside

Atık güneş panelleri organik bileşenlere dönüşüyor

Atık güneş panelleri

Modern zaman simyasını andıran çığır açıcı bir buluşla, Japon araştırmacılar eski güneş panellerinden çıkan atıkları kullanarak karbondioksiti (CO2) değerli organik kimyasallara dönüştürmenin bir yolunu buldular. Bu işlem, zararlı sera gazlarını azaltmanın yanı sıra, normalde atılacak malzemelere de bir amaç kazandırıyor.

Atık güneş panelleri için geri dönüşüm

Yokohama Ulusal Üniversitesi, Electric Power Development Co., Ltd. ve Japonya Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki (AIST) Yenilenebilir Enerji Araştırma Merkezi’nden bir kimyager ekibi, CO2’yi değerli bileşiklere dönüştürmeye ilişkin yeni çalışmayı paylaştı. Çalışmada, atık güneş panellerinden geri kazanılan silikon plakaların dönüşüm sürecinde önemli bir malzeme olarak kullanılabileceği vurgulanıyor.

Yokohama Ulusal Üniversitesi’nde kimya profesörü ve makalenin baş yazarı olan Ken Motokura: “Bu çalışmada, ömrünü tamamlamış güneş panellerinden çıkan atık silikon plakaların geri dönüşümünü, bir termik santralin egzoz gazındaki CO2’nin dönüştürülmesiyle birleştirdik. Atık silikon plaka, CO2’yi organik bileşiklere indirgeyen bir madde görevi görüyor” dedi.

CO2, iklim değişikliğine yol açtığı bilinen bir sera gazıdır. Onu yakalamak ve depolamak uzun zamandır iklim bilimcilerin hedefiydi, ancak bu yeni araştırma onu bir adım öteye taşıyarak değerli bir şeye dönüştürüyor. Bu durumda ekip, yaklaşık %14 CO2 içeren bir termik santralin gerçek egzoz gazını su, tetrabutilamonyum florür adı verilen bir katalizör ve geri dönüştürülmüş silikon tozuyla birleştirdi.

Silisyum tozu, performansı artırmak için hidroklorik asit (HCl) ile işlenmiş ezilmiş güneş paneli gofretlerinden elde edildi. Bu ön işlem, gofret yüzeyindeki alüminyumu uzaklaştırarak reaksiyonu daha verimli hale getirdi. Motokura: “Bir termik santralin egzoz gazındaki hacimce %14 CO2 içeren CO2’yi, atık silisyum tozu, su ve katalizör olan tetrabutilamonyum florür ile reaksiyona sokarak doğrudan formik asit ve formamide dönüştürdük” diye konuştu.

Ekip, %73’e varan yüksek verimle formik asit üretmeyi başardı. Formik asit, tarımdan tekstile kadar çok çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Ayrıca, bu işlemle ilaç ve kimyasal üretiminde kullanılan bir bileşik olan formamid de üretildi.

Exit mobile version