Techinside Google News
Techinside Google News

Avrupa Uzay Ajansı Starlab’ı kullanacak

Avrupa Uzay Ajansı, alçak Dünya yörüngesine sürekli erişimi güvence altına almak için Starlab geliştiricileriyle anlaşma imzaladı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Starlab ticari uzay istasyonunun geliştiricileri ile “Avrupa için uzaya sürekli erişim” sağlamak amacıyla yeni bir anlaşma imzaladı. ESA, Voyager Space ve Airbus Defense and Space arasındaki mutabakat zaptı (MOU) başlangıçta ESA’nın Starlab’ı astronot görevleri için uzun vadeli bir araştırma ve ticari platform olarak nasıl kullanabileceğine odaklanacak. Yeni anlaşma İspanya’nın Sevilla kentinde düzenlenen Avrupa Uzay Zirvesi sırasında imzalandı.

Gruplar ayrıca, SpaceX’in Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na ve istasyondan astronot ve kargo taşımacılığı sağlamasına benzer şekilde, ESA’nın Starlab’ı Avrupa kargo ve mürettebat kapsüllerini içeren “uçtan uca” bir ekosistemin bir parçası olarak nasıl kullanabileceğini araştıracak. ESA bu hafta başında, Avrupalı şirketlerden daha sonra mürettebat taşımak üzere geliştirilebilecek bir kargo kapsülü talep etmeyi amaçlayan yeni bir girişim kurduğunu duyurdu.

- Advertisement -

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2030 yılında emekliye ayrılması planlanıyor. NASA, istasyonun yerine devlet tarafından işletilen ve finanse edilen başka bir istasyon kurmaktansa temel kiracı olarak kullanabileceği özel sektöre ait istasyonların geliştirilmesine karar verdi. Aralık 2021’de uzay ajansı, Voyager Space’in Starlab’ı da dahil olmak üzere üç özel istasyon planına toplam 400 milyon dolardan fazla para verdi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın Airbus ve Voyager ile yaptığı bu anlaşma tamamen bir sürpriz sayılmaz. Starlab, Airbus ve Voyager arasında bir ortak girişim dolayısıyla Starlab geliştiricilerinin zaten Avrupa ile güçlü bağları var (Airbus bir Avrupa çokuluslu şirketi). Airbus Savunma ve Uzay CEO’su Mike Schoellhorn yaptığı açıklamada bu uzun soluklu ilişkiye dikkat çekerek “Bu yeni nesil uzay istasyonundaki işbirliğimiz, ESA ve Airbus arasında çok çeşitli mürettebatlı ve mürettebatsız uzay araçlarının geliştirilmesi ve işletilmesinde uzun ve başarılı bir ortaklığa dayanıyor” dedi.

Öte yandan, Çin yönetimi de Tiengong Uzay İstasyonu görevlerine hız kesmeden devam ediyor. Şuanda dünya yörüngesinde yaşam destek ünitesi bulunan ve tamamen operasyonel ve çalışır durumda sadece 2 uzay istasyonu bulunuyor. Bunlardan birisi (ve muhtemelen en ünlüsü) 1998 yılında çeşitli modülleri uzaya fırlatılan ve ABD, Rusya, Japonya, AB ve Kanada ortak projesi olarak hizmete alınan Uluslararası Uzay İstasyonu. Diğeri ise 2021’de fırlatılan ve tamamen Çin yönetiminin geliştirdiği Tiengong Uzay İstasyonu

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:12:09

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir