Site icon TechInside

Biyometrik güvenlik pazarı 30 milyar dolara çıkacak

2009 yılındaki seçmen veritabanının internette herkesin erişimine açık hale gelmesi, ister istemez kişisel verilerin güvenliği noktasında da akıllarda soru işareti oluşturdu. Bu tip verilerin güvenliğini sağlamada en işe yarar ve faydalı yöntem olarak kabul edilen biyometrik güvenlik sistemleri, başta mobil ödeme olmak üzere kişinin kendisi olduğunun ispatı noktasında yaygın olarak kullanılıyor.

Bu yaygınlık, biyometrik güvenlik teknolojisi üreten ve geliştiren şirketler için de uzun yıllar geçerli olacak bir pazar anlamına geliyor. Bunu, rakamsal olarak ifade ettiğimizde ise bol sıfırlı büyüklükler söz konusu.

İşte bu pazarın büyüklüğünü ölçen önemli araştırmalardan biri global araştırma şirketlerinden ABI Research’ten geldi. 2021 yılında, yani sadece 5 yıl sonra pazarın büyüklüğünü 30 milyar dolar olarak öngören ABI Research, bu tahmininde mobil cihaz faktörüne dikkat çekiyor.

2015 – 2021 arasında pazarın %118 büyümesini beklediğini açıklayan şirket, bu raporunda artıştaki itici güç olarak mobil parmak izi okuyucuları ve sensörleri belirtiyor. Bu sınıftaki ürünlerin 2 milyar adedi bulduğunu açıklayan ABI Research, pazarın global dağılımına dair bilgiler de paylaşıyor. Şirketin analistlerinden Dimitrios Pavlakis, 2021’de yüz tanıma yoluyla analizlerle de karşılaşacağımızı, bunda her üç kameradan birinin IP tabanlı olmasının etkili olacağını ifade ediyor. Pavlakis, dünyada hangi bölgelerin biyometrik güvenlik pazarında daha etkin olacağı konusunda ise Latin Amerika ile Ortadoğu ülkelerindeki yükselişe dikkat çekiyor.

Diğer yandan biyometrik güvenlik sistemlerinin kendi içinde işbirliği yapmaya başlamasına da dikkat çekmek gerekiyor. Hibrid biyometrik güvenlik olarak tanımlanan bu sistemler, birden fazla güvenlik sisteminin birlikte kullanılmasını işaret ediyor. Örneğin cep telefonunuzdaki parmak izi okuyucu ile bir uygulamayı açar ya da onay verirken, çektiğiniz fotoğraf sizin yüz tanıma bilgilerinizle eşleştiriliyor. Bu sistem aynı zamanda tıpkı bir telefon görüşmesi yapar gibi telefonu kulağınıza götürdüğünüzde ise yine kişiye özel olan kulak yapınızla önceki kontrolleri eşleştiriyor. Biyometrik güvenliğin yaşamın ‘onayınızı gerektiren’ hemen her alanına girmeye başladığını düşündüğümüzde ABI Research’ün neden hızlı bir yükseliş ve bu çapta bir pazar büyüklüğü öngördüğü ortaya çıkıyor.

Exit mobile version