Site icon TechInside

Bulut bilişim: Veri analitiğinin geleceği

Türk bilişim sektörünün referans kaynağı “Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması-Bilişim 500”ün ilk verilerine göre, 2022 yılında sıralamaya giren şirketlerin toplam geliri, 2021 yılına göre yüzde 74 büyüyerek 372 milyar TL oldu. Araştırmaya katılan 187 şirket yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterirdi. 

Her büyüklükteki kuruluş, süreçlerini etkin bir şekilde yürütmek için buluta katılıyor. Ancak iş kararlarını etkileyebilecek devasa veri yığınlarına ayak uydurmaları konusunda zorlanıyorlar.

Farklı analitik araçları ve belirsiz işlevler ve roller, şirketlerin daha iyi ve daha hızlı iş kararları vermesini engelliyor. Bulut veri analitiğinin potansiyeli, teknoloji liderlerinin büyük yatırımlar yapmasına ve dijital dönüşüm alanındaki avantajlardan yararlanmasına neden oluyor.

Bulut tabanlı analitik, son kullanıcılara analitik veriler ve sonuçlar sunarken işletmelerin daha rekabetçi olmalarına yardımcı olur ve onlara daha iyi kararlar alma şansı verir. Bu, BI ve büyük veride devrim yarattı. Bu teknoloji sayesinde, çok sayıda dijital uygulamadan gelen veri akışı kolayca toplanabilir ve analiz edilebilir.

Veri Analitiğini Buluta Taşıma

Birkaç yıl öncesine kadar şirketler altyapılarını ağır talepleri karşılamak için kullanıyordu. Ancak son olarak, devasa analitik iş yüklerinin nadiren çalıştırılması, maliyetleri esasen yönetmek için esnek bir bilgi işlem kaynağına sahip olmayı sağladı. Çok sayıda hizmet sağlayıcı, veri analizi için sunuculara bilgi aktaran koda bir komut dosyası ekleyerek kuruluşlara bulut analitiği sağlıyor. Pazarlama bölümlerinin hedef kitleyi çekmesini, web sitelerini geliştirmesini ve hedef kitle için kişiselleştirilmiş içerik oluşturmasını sağlar. Ayrıca işletmelerin talep ve arz dinamiklerini anlamalarına ve tüketici davranışlarını tahmin etmelerine olanak tanıyor.

Bulut Analitiği Nedir?

Bulut analitiği, bulut teknolojilerini kullanarak iş verilerini analiz etme veya hesaplama ile ilgilenen barındırma için bir teslimat ve hizmet modelini ifade eder. Bu teknoloji, verilerin depolanmasını ve/veya işlenmesini yönetir. Bulut analitiği, bulutta gerçekleştirilen herhangi bir veri analitiğini veya iş zekasını, belki de bir kuruluşun analitiğinin bir veya birkaç bileşenini içerebilir. Bazı kuruluşlar, bazı işlevleri bulutta barındırılan ortamlarda gerçekleştirilmek üzere rezerve eden bir hibrit bulut analitik modeli uygularken, diğerleri şirket içi sunucuları kullanır. Diğer şirketler, işleri büyüdükçe analitik programlarını ölçeklendirmek için tamamen buluta geçiyor.

Bulut Analitiğinin Faydaları Neler?

♦ Ölçeklenebilirlik

♦ Kolaylaştırılmış Operasyonlar

♦ İşbirliği ve Kolay Erişim

♦ Yönetim ve Güvenlik

♦ Düşük Maliyetler

Exit mobile version