Techinside Google News
Techinside Google News

Çin’in çip ithalatında rekor düşüş!

Çin çip ithalatı 2023 yılında beklentilerin çok üstünde düşüş yaşadı. Bu düşüşe kısıtlamalardan deflasyona kadar birçok etken etki etmiş olabilir.

Çin’in çip ithalatı, ABD yaptırımları ve küresel olarak zayıflayan talep nedeniyle yüzde 15 oranında rekor düşüş yaşadı. Çin’e yapılan çip ithalatı yıllık bazda tarihi bir düşüş yaşadı. 2023’te ithalatın değeri yüzde 15,4 düştü . Zayıflayan küresel ekonomi nedeniyle çip satışları 2023’te genel olarak düşüş gösterdi ancak Çin’in çip ithalatı, ekonomisinin sıkıntıda olabileceğini gösteriyor. Ülkenin son teknoloji ürünü silikon ithal edememesi de çip ithalatının azalmasında kesinlikle bir etken.

Çin çip ithalatı için beklenmeyen düşüş

2022 yılında Çin’e yapılan çip ithalatının değeri 413 milyar dolar seviyesindeyken, 2023 yılında ülke yalnızca yüzde 15,4 değer kaybıyla toplam 349 milyar dolar değerinde çip ithal etti. Bir düşüşün olması hiç de şaşırtıcı değil. Genellikle dünyanın en gelişmiş imalat şirketlerinden biri olarak kabul edilen TSMC’nin bile satışlarında yüzde 4,5 oranında düşüş görüldü. Ancak sevkiyatlardaki yüzde 15,4’lük düşüş çok daha önemli ve Çin’in dünya çapındaki zayıf talep dışında başka sorunları da olduğunu gösteriyor.

- Advertisement -

Yüksek deflasyon gibi Çin’in devam eden ekonomik sorunları da bunda rol oynayabiliyor. Deflasyon, para biriminin değer kazanması, enflasyonun tam tersi, para biriminin değer kaybetmesi anlamına geliyor. Enflasyon ABD ve İngiltere gibi ülkeler için önemli bir sorun olduğundan, deflasyon kulağa çok daha cazip gelse de ekonomik açıdan sorunlu olabiliyor. Deflasyonist bir ekonomi, paranın değeri arttığı için tüketicileri harcama yapmamaya teşvik ediyor. Bu da alıcıların beklerse daha fazla satın alabileceği anlamına geliyor. Başka bir deyişle deflasyon, yarı iletkenler gibi ürünlere olan talebi azaltıyor.

Ancak sevkiyat hacmi, değerdeki yüzde 15,4’lük düşüşe kıyasla yalnızca yüzde 10,8 azaldı. Bu da Çin’in 2023’te satın almadığı çiplerin özellikle değerli olduğu anlamına geliyor. Bu muhtemelen ABD’nin Çin’e, özellikle de Nvidia’dan üst düzey grafik kartları satın almasını engelleyen yaptırımlarını yansıtıyor. H100, H200, GH200 ve RTX 4090’ın Çin’e gönderilmesi yasa dışıdır ve bunlar Nvidia’nın en iyi GPU’larından bazıları.

ABD yaptırımlarının hareketli hedefi, ihracatçıları ve ithalatçıları da daha kayıtsız hale getirebiliyor. Çünkü daha fazla yaptırımın aniden planları ve iş anlaşmalarını altüst edip etmeyeceğini söylemek zor. A800 ve H800, A100 ve H100’ün yerine geçmek üzere özel olarak Çin için üretildi. Ancak yine de yeni yaptırımlar nedeniyle hızla engellendi . ABD hükümeti ihracat düzenlemelerini sıkılaştırma konusunda daha fazla soğuduğunun sinyalini verdi ancak ruh hali her zaman diğer yöne dönebiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir