Çin Ulusal Nükleer Şirketi’nin (CNNC) yaptığı açıklamaya göre, Çin, “Ulusal 1 Numaralı Uranyum” tanıtım projesi olarak adlandırılan en büyük yerli projesinden ilk varil doğal uranyumunu üretti. Geçen yıl İç Moğolistan’ın kuzeyindeki Ordos havzasında başlatılan bu proje, ülkenin en önemli doğal uranyum rezervlerine sahip olmasıyla bilinen bir bölgede yer alıyor.
Çin uranyum projesi ile altyapıyı güçlendiriyor
Devlet haber ajansı Xinhua, bu dönüm noktasının “yeşil, güvenli, akıllı ve verimli” bir madencilik yaklaşımını ortaya koyduğunu bildirdi. Bu atılımın, Çin’in uranyum üretimindeki rekabet gücünü artırması, daha fazla enerji güvenliği çabalarını desteklemesi ve nükleer enerji sektöründeki daha geniş kapsamlı yeşil dönüşüm hedeflerine katkıda bulunması bekleniyor.
Çin, ilk kez uranyum üretim merkezini merkezi Jiangxi eyaletinden ülkenin kuzey bölgelerine taşıyor. Tarihsel olarak uranyum madenciliği, Jiangxi’deki Lean yakınlarındaki volkanik ve granit yataklarına odaklanmıştı; ancak son yirmi yılda, özellikle İç Moğolistan’da olmak üzere, Kuzey Çin’de büyük kumtaşı tipi uranyum yatakları keşfedildi.
Bu yataklar, teknik kısıtlamalar nedeniyle ekonomik potansiyeli olmayan “sıkıcı madenler” olarak nitelendiriliyordu. Ancak, South China Morning Post’un haberine göre, mevcut gelişmiş yerinde liç teknolojisi, daha önce erişilemeyen kaynakları Çin’in nükleer enerji ihtiyaçları için uygun kaynaklara dönüştürerek bu zorlukların üstesinden gelmeyi mümkün kıldı.
CNNC’nin bir yan kuruluşu olan China National Uranium Corporation’ın başkanı Yuan Xu, projenin ülkedeki uranyum madenciliği için yeni bir dönemi temsil ettiğini söyledi. Projenin, sıkı çevre koruma önlemleri, çalışanlar için riskleri azaltmak üzere uzaktan kumandalı makineler, operasyonları yönlendirmek üzere akıllı veri analizi ve hem kaliteyi hem de verimliliği artırmayı amaçlayan süreç iyileştirmeleri gibi modern uygulamaları içerdiğini açıkladı.