Techinside Google News
Techinside Google News

Çin uzayda bilgisayar ağı kuruyor

Çin uzayda bilgisayar ağı kurmak için ilk fırlatmasını başarıyla tamamladı. Uzaydaki süper bilgisayar ağı, hızlı veri işleme imkanı sunacak.
- Advertisement -

Çin uzaya gidecek bir yapay zeka süper bilgisayarı fırlatıyor. South China Morning Post’un bildirdiğine göre, sözde “Üç Cisimli Bilgisayar Takımyıldızı” projesi planlanan 2.800 uydunun ilk 12’sini kuzeybatı Çin’deki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden fırlattı.

Çin uzayda bilgisayar ağı ile hizmet verecek

Yörüngesel süper bilgisayar ağı tamamlandığında, bilgileri Dünya’ya iletmek ve ardından uzaya yedeklemek için karasal bilgi işlem tesislerine güvenmek yerine yörüngede hızlı veri işleme olanağı sağlayacak. Ayrıca, yer tabanlı bilgisayarların serin kalmak için ihtiyaç duyduğu bol miktarda suya da ihtiyaç duymuyor. SCMP’nin belirttiğine göre, her uydu yörüngede ham verileri işleyebilen sekiz milyar parametreli bir yapay zeka modeli taşıyor. Uyduların saniyede bir kentilyon işlemlik muazzam bilgi işlem gücüyle eşleştirildiğinde, takımyıldızın tamamlandığında dünyanın en güçlü karasal süper bilgisayarlarıyla rekabet etmesi bekleniyor.

Kuzeybatı Çin’deki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden fırlatılan her uydu, takımyıldızın fırlatılmasına yardımcı olan ADA Space girişiminin açıklamasına göre, gama ışını patlamalarını tespit etmekten acil servisler ve diğer endüstriler için Dünya arazisinin “dijital ikizlerini” oluşturmaya kadar her şeyi yapabilen benzersiz bilimsel yükler taşıyor.

Yörüngesel bilişim kavramı yeni bir şey olmasa da, Harvard gökbilimcisi Jonathan McDowell’ın SCMP’ye söylediğine göre, bu proje “gambitin ilk önemli uçuş testi” niteliğinde. McDowell’ın da belirttiği gibi, teorik uzay bulut bilişim projeleri şu anda “çok moda” ve Axiom Space ve Jeff Bezos’un Blue Origin gibi özel şirketler kendi yörüngesel bilişim uydularını planlıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre 2026 yılına kadar Japonya kadar enerji kullanma yolunda olan karasal veri merkezlerinin aksine, yörüngesel veri merkezleri güneş enerjisini kullanabilir ve ısılarını uzaya yayarak enerji ihtiyaçlarını ve karbon ayak izlerini azaltabilir. Çin’in yörüngesel süper bilgisayarı, 2.800 uydudan ilkinin fırlatılmasıyla ülkeyi rakip ülkeler arasındaki uzay yarışında ABD’nin önüne taşıdı; ancak hangisinin önce bitiş çizgisini geçeceği henüz bilinmiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ
00:14:59

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz