Site icon TechInside

DeepText Facebook’ta yazılan her şeyi anlıyor

Facebook, DeepText isminde çok etkileyici bir yapay zeka yazılımını duyurdu. Yeni yapay zeka yazılımı Facebook’u tarıyor, 20 farklı dilde yazılmış paylaşımları, yorumları, açıklamaları okuyor ve gerektiğinde tepki veriyor ya da uygunsuz içerikleri Facebook’a rapor ediyor.

Facebook mühendislerinin bir blog makalesi ile tanıttıkları DeepText sayesinde artık Facebook’un işlevleri daha sağlıklı çalışacak. Örneğin bir insana arkadaş tavsiyesinde bulunan Facebook, DeepText sayesinde kullanıcının paylaşımlarını, yorumlarını okuyarak kullanıcının profiline, yorumlarına, paylaşımlarına, düşüncelerine uygun arkadaşlar önerecek. Ayrıca bu yeni yapay zeka, spam veya uygunsuz ya da saldırgan içerik ve yorumları da tespit edecek, üstelik eğer Facebook isterse, yazlım bunları anında erişime kapatabilecek. Yani Facebook yazılıma yetki verdiğinde, bir kullanıcının paylaşımının altına saldırgan, rencide edici veya farklı kriterlere göre uygunsuz bir yorum yazıldığında, bu yorum daha yayına girmeden engellenecek. Tüm bunlar, okuduğunu anlayan ve diğer içeriklerle karşılaştırıp analiz edebilen yapay zeka yazılımı DeepText ile mümkün ancak Facebook şimdilik yapay zekanın sitede bu kadar “yetkili” olmasını istemiyor. Dolayısıyla yazılımın görevi şimdilik sadece metinleri analiz etmekle sınırlı.

Yapay zeka yazılımının bir diğer kullanım alanı ise Facebook Messenger. Örneğin bir kullanıcı, taksiye ihtiyaç duyduğunu yazdığında, yapay zeka yazılımı ona hemen yakındaki bir taksi durağından taksi çağıracak.

DeepText aslında Facebook’un kendi büyük veri analiz aracı olarak geliştirilmiş bir yazılım. 1,5 milyardan fazla insanın günlük yazışmalarına, yorumlarına, web gezintilerine hakim olduğu için yapay zeka yazılımının çok hızlı gelişeceği ve kullanıcılar hakkında çok isabetli analizler yaparak, insana yakın tepkiler verebileceği düşünülüyor.

Exit mobile version