Site icon TechInside

Depremler Büyük Veri ile tahmin edilebiliyor

dunya_haritaBilim insanlarının paylaşımlarına göre her yıl 13 binden fazla kişi depremler yüzünden hayatını kaybediyor. Öte yandan her bir deprem ile birlikte neredeyse 5 milyon dolarlık zarar söz konusu oluyor. Üstelik küresel ekonomiye olan yük ise 12 milyar dolar seviyesine ulaşıyor. Forbes’ta Bernard Marr imzasıyla yayınlanan bir makaleye göre Büyük Veri analizi ile tüm bu karmaşaya son vermek kolaylaşıyor.

Akademisyenlerin büyük kısmı depremleri önceden tahmin etmenin imkansız olduğunu söylerken, tüm tektonik fay hatlarındaki potansiyel dengesizlikler daha büyük depremler olarak karşımıza çıkabiliyor. Bir başka deyişle ufak da olsa tahmin şansı doğuyor. Büyük Veri analizleri ise uydulardan gelen bilgileri ve atmosfer verilerinin istatistiksel içeriklerini bir araya getirerek yeni bir umut doğuruyor.

ABD’li Terra Seismic adlı bir şirket bir süredir uydu verilerini kullanarak dünya genelindeki depremleri yüzde 90 başarı oranı ile tahmin edebiliyor. Son olarak 22 Şubat günü Sumatra adasındaki 6.5 ölçeğindeki sarsıntı tahmin edildi! Toplanan Büyük Veri parçaları ile tahminler yapan Terra Seismic 2011’de kurulmuş ve 2004 senesinden beri ABD, Avrupa ve Asya uydularının topladığı bilgileri kullanmış.

Açık kaynak kodlu Python tabanlı bir yazılım ve Apache web server’ları yüksek miktardaki Büyük Veri’yi işliyor ve her gün belli bölgeler için tahminler yapılmasına olanak sağlıyor. Farklı isimler için ücretli hizmet sağlayan şirket aynı zamanda Quakehunters.com adlı portal üzerinden de bedel talep etmeden destek sunuyor.

Deprem Bilgi Sistemi uygulaması

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de, depremler sonrası elde edilen verileri değerlendirebilmek için hazırlanmış güzel bir uygulama mevcut. Cenk Tarhan tarafından hazırlanan Deprem Bilgi Sistemi uygulaması, Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş. Uygulama, bir deprem olduğunda oluşan hasarı tespit edebilmek adına kullanıcılardan veri toplamaya amaçlıyor.

Türkiye’de oluşan depremlerin bir tarihçesinin de yer aldığı uygulama, kullanıcıların depremi nasıl hissettiklerini bildirebilmelerini sağlıyor. Toplanan verilerle depremin yayıldığı alan tespit edilebilirken lokasyonlara göre şiddetiyle ilgili tahminler yürütülebiliyor. Bu sayede, kurtarma ekipleri depremin daha şiddetli olduğu bölgelere yönelerek daha fazla insanın hayatta kalmasını sağlayabiliyor.

Uygulamanın Android versiyonunu buradan, iOS versiyonunu ise bu linkten indirebilirsiniz.

Exit mobile version