Site icon TechInside

Endüstri 4.0 nedir? Sanayi tarihine yolculuk

Endüstri 4.0

Dördüncü sanayi devrimi olarak isimlendirilen Endüstri 4.0 günümüz teknolojilerine yön veriyor. Sanayide yeni döneme hazır mısınız?

Yıkıcı teknolojilerin gelişimiyle sanayinin gelişimini dört aşamada düşünebiliriz. İlk olarak su ve bahar gücüyle başlayan makineleşme, yerini elektrik gücüne bıraktı. Üçüncü sanayi devrimiyle birlikte elektronik komponentler ve dijital devrim yaşandı. Otonom ve bilgi teknolojileri ie dördüncü sanayi devriminde etkili oldu.

Endüstri 4.0’a genel olarak baktığımızda; nesnelerin İnterneti, hizmetlerin interneti ve siber fiziksel sistemleri temel alıyor. Üç teknolojiin birleşimi aslında dördüncü sanayi devriminin temelini oluşturuyor.

Endüstri 1.0’dan 4.0’a yolculuk

Dördüncü sanayi devrimi merkezi ve merkezi olmayan otonom yapılar kurarak, akıllı fabrikaların geliştirilmesini sağlıyor. Akıllı fabrikalar dijital ikizleriyle de takip edilerek, verimlilik ve hız gibi parametrelerde artış yaşanıyor.

2011 Hannover Fair’de ilk kezgündeme gelen dördüncü sanayi devrimi 2013 Alman Hükümeti stratejisinde yer aldı. 2015 Hannover Fair sloganı olarak kullanılan kavram, 2016’da Davos’un gündemi oldu. Bu tarihlerden itibaren tüm ülkeler sanayide yeni bir döneme geçiş yapmaya çalışıyor.

Dördüncü sanayi devrimindeki temel amaç ise üretimin ucuz Asya ve Afrika ülkelerinden, bu teknolojiyi yakalayabilen ülkelere geçmesini sağlayabilmek.

Endüstri 4.0 hangi avantajları sağlıyor?

Üretimin ekonominin devamlılığı hız, verimlilik ve tasarruftan geçiyor. Yüksek teknoloji kullanımı ile sağlanabiliyor. Dördüncü sanayi devrimi bu yönüyle kritik önem taşıyor.

Exit mobile version