Site icon TechInside

Fintech’te milyar dolarlık satın almalar yolda

KPMG‘nin hazırladığı bu yılın ilk ‘Pulse of Fintech’ raporu yayımlandı. Rapora göre, 2019’un ilk yarısında küresel fintech yatırımları azaldı

Uluslararası danışmanlık, vergi ve denetim firması KPMG‘nin yılda iki kez hazırladığı ‘Pulse of Fintech’in ilk araştırmasına göre 2019’un ikinci yarısı büyük birleşme ve satın alma anlaşmalarına sahne olacak.

Küresel fintech sektöründeki temel trendleri ve işlemleri inceleyerek genel bir bakış sunan araştırmaya göre fintech yatırımları yılın ilk yarısında ABD, Kanada ve Latin Amerika’da güçlü seyrederken Asya’da sert düşüş gösterdi.

Geleceğin anahtarı veride

KPMG Türkiye’den Sinem Cantürk, “Açık bankacılık da tıpkı makine öğrenimi ve yapay zekâ teknolojilerinde olduğu gibi fintech yatırımları açısından önemli fırsat sunuyor” diye konuştu. Cantürk, wealthtech ve proptech gibi sektörlerde büyüme gözlemlediklerini belirtirken, büyük teknoloji firmalarının ‘derin’ müşteri verilerinden yola çıkarak finansal hizmetler alanında daha fazla büyümenin yollarını aradıklarının altını çizdi.

Rapordan öne çıkan satırbaşları şöyle:

Kripto para düşüşte

ABD güçlü seyrediyor

Latin pazarı hareketli

Avrupa’da düşüş sürüyor

Asya toparlanmadan uzak

Hong Kong’tan ‘dijital açılım’

Hong Kong yönetiminin 2019’un ilk yarısında bir ilke imza atarak dağıttığı 8 ‘dijital bankacılık lisansı’, fintech gelişimi açısından son derece büyük önem taşıyor. Lisansı alan firmalar arasında sigorta ve telekom firmalarının yanı sıra Tencent ve Ant Financial gibi Çin’in büyük teknoloji şirketleri de yer alıyor. Hong Kong’un dışında Singapur da bankacılık dışı sektörlere için 5 dijital bankacılık lisansı dağıtacağını açıkladı.

 Sinem Cantürk, Hong Kong’un dijital bankacılık lisanslarının sadece Hong Kong’ta değil, tüm Asya Pasifik Bölgesi’nde fintech yatırımlarını güçlendireceği yorumunda bulundu. Cantürk, “Meydan okuyan bankalar özellikle geleneksel bankaları rekabet için daha sağlam adımlar atmaya teşvik edecek. Önümüzdeki 18 ayda bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmek yerinde olacak” ifadesini kullandı. 

Exit mobile version