Site icon TechInside

Girişimler neden başarısız oluyor?

Bir girişim başarısız olduğunda kurucusu camiaya nelerin yanlış gittiğini ve neden başarısız olduğunu açıklayan ‘‘failure post mortem’’ adı verilen bir makale kaleme alır. Her on girişimden dokuzunun battığı Silikon Vadisinde bu oldukça klişe bir terimdir. Bu makalelerden bazıları dürüst, aydınlatıcı ve cesurca yazılmıştır. Kalanları ise birilerini suçlar veya pişmanlık içermeyen özürler içerir.

CB Insights girişimlerin kurucuların niçin başarısız olduklarını düşündüklerini ortaya çıkarmak için yakın zamanda 101 başarısızlık makalesini inceledi. Perşembe günü bulgularını açıklayan şirket bir numaralı başarısızlık sebebinin ‘ürünler için pazar bulunmaması’ olduğunu açıkladı. Kimse ürünü istemiyorsa o ürünün başarısız olacağı aşikar. Ancak pek çok girişim beğenmezlerse bile insanları ikna edebileceklerini düşünerek onların istemediği ürünleri üretmeye devam ediyor.

Şirketin bulgularına yakından baktığımızda başarısızlık nedenlerinin yüzdeleri şöyle dağılıyor.

*Yön değişikliği (Pivot): Girişimlerin başlangıçta yola çıktıkları iş fikrini pazarın ve tüketicinin ihtiyacına göre yeniden belirlemeleri ve büyük ölçekli bir değişiklik yapmalarıdır. Örneğin 60-70 arası emekliler için geliştirdiğiniz bir servisin 25-35 yaş arasındaki tüketiciler tarafından ilgi gördüğünü anlayıp hedef pazarı bu yönde değiştirmek bir yön değişikliğidir.

Exit mobile version