Site icon TechInside

Google, Apple’a milyar dolarlar ödüyor!

rama motoru pazarında mutlak bir hakimiyete sahip olan Google, bu konumunu korumak için her yıl milyarlarca dolar ödemeye devam ediyor. Şirketin en büyük rakibi Apple'a yaptığı ödemeler ise dikkat çekiyor. Google, 2021 yılında cep telefonları ve web tarayıcılarında varsayılan arama motoru olmak için 26.3 milyar dolar civarında ödeme yaptı. Bu strateji ile de 146 milyar dolar gelir elde etti. Yani ödediğinin 5 katından fazlasını geri kazanıyor. Bu rakamın sadece 18 milyon dolarının Apple'a gittiği ifade ediliyor. Peki Google bu devasa ödeme sonunda Apple'dan ne kadar gelir elde ediyor? Tekelleşme davasından gelen bilgilere göre Google, Safari tarayıcısından kazandığı gelirin yüzde 36'sını Apple'a ödüyor. Kısa bir hesapla Google'ın en büyük rakibinden 50 milyar dolar civarında reklam geliri elde ettiği bulunabilir. Yani 50 milyar dolar kazanıp bunun 18 milyar dolarını geri ödüyor. Bu rakamlar elbette yıllık rakamlar ancak telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazların sayısı arttıkça daha da büyüyecek zira 2018 yılında 9 milyar dolar ödemişti. Google'ın bu ödemeleri, şirketin arama motoru pazarında tekel konumunu korumak için yaptığı bir hamle olarak yorumlanıyor. Ancak bu durum, şirketin rakipleri tarafından da tepki çekiyor. Arama Motoru Pazarında Rekabet Artıyor Google'ın arama motoru pazarında tekel konumunu korumak için yaptığı ödemeler, diğer arama motoru şirketlerini de harekete geçiriyor. Bing'in sahibi Microsoft, geçen yıl Google'a karşı ABD'de dava açtı. Davada Microsoft, Google'ın arama motoru pazarında rekabeti engellediğini iddia ediyor. Diğer yandan DuckDuckGo gibi arama motoru şirketleri de kullanıcılara daha fazla seçenek sunmak için çalışıyor. DuckDuckGo, kullanıcıların gizliliğini korumaya odaklanan bir arama motoru olarak dikkat çekiyor. Gelecekte Ne Olacak? Google'ın arama motoru pazarındaki tekel konumu, önümüzdeki yıllarda da tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor. Rekabet Kurumu gibi kurumlar, Google'ın rekabeti engellediğini tespit ederse, şirkete ceza verebilir. Öte yandan, arama motoru pazarındaki rekabetin artması da Google'ın tekel konumunu zayıflatabilir.

Arama motoru pazarında mutlak bir hakimiyete sahip olan Google, bu konumunu korumak için her yıl milyarlarca dolar ödemeye devam ediyor. Şirketin en büyük rakibi Apple’a yaptığı ödemeler ise dikkat çekiyor.

Google, 2021 yılında cep telefonları ve web tarayıcılarında varsayılan arama motoru olmak için 26.3 milyar dolar civarında ödeme yaptı. Bu strateji ile de 146 milyar dolar gelir elde etti. Yani ödediğinin 5 katından fazlasını geri kazanıyor.

Bu rakamın sadece 18 milyon dolarının Apple’a gittiği ifade ediliyor. Peki Google bu devasa ödeme sonunda Apple’dan ne kadar gelir elde ediyor? Tekelleşme davasından gelen bilgilere göre Google, Safari tarayıcısından kazandığı gelirin yüzde 36’sını Apple’a ödüyor.

Kısa bir hesapla Google’ın en büyük rakibinden 50 milyar dolar civarında reklam geliri elde ettiği bulunabilir. Yani 50 milyar dolar kazanıp bunun 18 milyar dolarını geri ödüyor. Bu rakamlar elbette yıllık rakamlar ancak telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazların sayısı arttıkça daha da büyüyecek zira 2018 yılında 9 milyar dolar ödemişti.

Google’ın bu ödemeleri, şirketin arama motoru pazarında tekel konumunu korumak için yaptığı bir hamle olarak yorumlanıyor. Ancak bu durum, şirketin rakipleri tarafından da tepki çekiyor.

Arama motoru pazarında rekabet artıyor

Google’ın arama motoru pazarında tekel konumunu korumak için yaptığı ödemeler, diğer arama motoru şirketlerini de harekete geçiriyor.

Bing’in sahibi Microsoft, geçen yıl Google’a karşı ABD’de dava açtı. Davada Microsoft, Google’ın arama motoru pazarında rekabeti engellediğini iddia ediyor.

Diğer yandan DuckDuckGo gibi arama motoru şirketleri de kullanıcılara daha fazla seçenek sunmak için çalışıyor. DuckDuckGo, kullanıcıların gizliliğini korumaya odaklanan bir arama motoru olarak dikkat çekiyor.

Gelecekte ne ulacak?

Google’ın arama motoru pazarındaki tekel konumu, önümüzdeki yıllarda da tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Rekabet Kurumu gibi kurumlar, Google’ın rekabeti engellediğini tespit ederse, şirkete ceza verebilir.

Öte yandan, arama motoru pazarındaki rekabetin artması da Google’ın tekel konumunu zayıflatabilir.

Exit mobile version