Site icon TechInside

Güneş enerjisi panellerinde büyük rekor

Güneş enerjisi konusunda en büyük handikaplardan biri güneşten aldığı ışığı elektrik enerjisine çeviren güneş panellerinin düşük verimle çalışmasıydı. Maksimum %22 gibi verim oranlarına çıkılabilen teknolojide pek çok ucuz panel çok daha düşük verimle çalışıyordu. Bu da, anlamlı bir enerji üretimi için çok büyük alanların güneş enerjisi panelleri ile kaplanması zorunluluğunu doğuruyordu. Üstelik panellerin maliyetinin yüksek olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Bilim insanları şimdi, güneş enerjisini elektriğe çevirme konusunda umut doğuran bir gelişmeye imza attı. Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi’ndeki bilim insanları güneş enerjisi panellerinin %34,5 verimle çalışmasını sağladı. Bu yeni teknoloji, panellerinin veriminde %44 artış anlamına geliyor. Bu oran, güneşin altında normal şekilde duran bir panelde erişilen verim miktarı. Üniversite ayrıca yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında verim oranını %40’a çıkartarak ayrıca bir rekor daha kırdılar. Yoğunlaştırılmış güneş ışığı aynalar gibi yansıtıcılarla güneş ışığının çevreden toplanıp enerji panellerinin üzerine yönlendirilmesiyle elde ediliyor. Bu sistemle çalışan büyük güneş enerjisi santralleri, ABD ve Avrupa’da orta ölçekli şehirlere elektrik sağlamak için kullanılıyor.

Bilim insanları bu orana ulaşmayı çok uzun yıllar boyunca beklenmiyor olduklarını da vurguluyorlar. Yani yeni çalışma, güneşten enerji elde etmek konusundaki teknolojilerde çok büyük bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Exit mobile version