Site icon TechInside

HP Enterprise, Oracle ile mahkemelik oldu

Her şey Oracle’ın 2010 yılı başında Sun Microsystems’i satın alarak, HP ile donanım pazarında doğrudan rekabete girmesiyle başladı. Eski ortaklar o günden bu yana sadece duruşma salonlarında bir araya geliyor. HP’den olaylı bir şekilde ayrılan eski CEO Mark Hurd’ün Oracle tarafından işe alınması ise iki şirket arasında zaten limoni olan ilişkiye tuz biber ekti.

Şimdi ise iki şirket arasındaki hukuk mücadelesinde yeni bir perde açılıyor. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında HP Enterprise (HPE) ve HP Inc. adında iki ayrı şirkete bölünen Hewlett Packard, bilgisayar ve yazıcı işini; kurumsal donanım, yazılım ve servis işlerinden ayırmış oldu.

Büyük ölçekli şirketlere kurumsal teknolojiler satan HP Enterprise’ın, davacının iddiasına göre Oracle’a ait Solaris işletim sistemi için şirketlere üçüncü parti yazılım desteği sunan TERiX Computer Company ile ortak çalışması dava dosyasında gerekçe olarak geçiyor.

Oracle servis gelirlerini bölüşmek istemiyor

Oracle’ın gelir kapılarının en büyüğünü, kendi yazılımları için sunduğu yazılım ve servis desteği oluşturuyor. Dolayısıyla kendi sunduğu hizmetleri daha ucuza şirketlere sağlayan üçüncü parti şirketleri pazarda kesinlikle istemiyor. Daha önce de TERiX’i ve diğer benzer şirketleri dava etmiş, son olarak Haziran ayında mahkeme TERiX’in 57,7 milyon dolar tazminat ödemesinde karar kılmıştı.

BusinessInsider Oracle’ın aynı senaryoyu SAP ile de yaşadığını hatırlatıyor: SAP’nin TomorrowNow adlı bir üçüncü parti destek sağlayıcıyı satın almasının ardından yıllarca mahkeme kapılarını aşındıran iki rakip, 2014 yılında SAP’nin Oracle’a 356,7 milyon dolar tazminat ödemesini kabul etmesiyle uzlaşmıştı.

HP Enterprise’ın TERiX ile ortak çalıştığına ilişkin bulgulara daha önce açılan TERiX davası sürecinde eriştiklerini belirten davacı taraf, “Bizim yazılımımızı kendi finansal kazançları için yanlış şekilde kullanan şirketlerin peşinden gitmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. HPE tarafı konuyla ilgili açıklama yapmazken, kurumsal teknoloji dünyasının iki devi arasındaki bu davanın da uzun soluklu olacağını tahmin etmek güç değil.

Exit mobile version