Birleşik Krallık’ın halka açık en güçlü yapay zeka süper bilgisayarı Isambard-AI, Bristol’da resmen açıldı. Adını 19. yüzyılın ünlü mühendisi Isambard Kingdom Brunel’den alan 225 milyon sterlinlik makine, İngiltere’nin yapay zeka araştırmalarında liderlik hedefinde önemli bir adım niteliğinde.
Bilim ve Teknoloji Bakanı Peter Kyle, düzenlenen bir törenle sistemi aktif hale getirerek, “hayatları kurtaracak, iş yaratacak ve net sıfır hedeflerine daha hızlı ulaşmamıza yardımcı olacak ham hesaplama gücü” adını verdi.
İngiltere süper bilgisayar için yeni bir adım attı
Bristol Üniversitesi’nde bulunan sistem, Cambridge merkezli bir başka süper bilgisayar olan Dawn ile güçlerini birleştiriyor. Birlikte, iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi, NHS performansını iyileştirmeyi ve tıbbi ve teknolojik inovasyona katkıda bulunmayı amaçlayan kamu sektörü yapay zeka araştırmalarını destekleyecekler.
Makine, Bristol’un kuzeyinde, dikenli tellerle kaplı, güvenli, siyah metal bir kafesin içinde yer alıyor. Çoğunlukla nükleer enerjiyle çalışan makinenin işletme maliyeti aylık yaklaşık 1 milyon sterlin. Yapay zekanın enerjiye olan iştahının iyi bilinmesine rağmen, hükümet yatırımın İskoçya ve Galler’deki Yapay Zeka Büyüme Bölgeleri aracılığıyla bölgesel kalkınma da dahil olmak üzere uzun vadede büyük faydalar sağlayacağı konusunda ısrarcı.
5.448 Nvidia GH200 Grace Hopper Süper Çip ile donatılan Isambard-AI, yapay zekaya özgü 21 exaFLOP hesaplama gerçekleştirebilir. Bu, saniyede 21 kentilyon (21’den sonra 18 sıfır) kayan nokta işlemi anlamına gelir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ortalama bir akıllı telefon saniyede yalnızca birkaç trilyon işlem gerçekleştirir.
Makine, İngiltere’nin kamuoyuna açıklanan en büyük tesisi olmasına rağmen, küresel sıralamada ABD, Japonya ve bazı Avrupa ülkelerindeki sistemlerin ardından 11. sırada yer alıyor. Elon Musk’ın Tennessee’deki xAI süper bilgisayarının işlem gücü yaklaşık 20 kat daha fazla ve Meta’nın yakında açılacak veri merkezi Manhattan’ın bir bölümüyle rekabet edebilecek düzeyde. Ancak İngiliz araştırmacılar için Isambard-AI, daha önce özel teknoloji devleriyle sınırlı olan heyecan verici bir olasılıklar dünyasının kapılarını açıyor.
Bristol Üniversitesi’nde bilgisayarlı görme profesörü olan Dima Damen: “Yapay zekanın korkularından biri, bazı insanların teknolojiye ve bilgi birikimine sahip olması, bazılarının ise olmamasıdır” dedi.