Site icon TechInside

Intel ve TSMC çip tesisi kuruyor

Intel ve TSMC çip tesisi

Intel ve TSMC çip tesisi

Intel ve TSMC çip tesisi için çöl bölgesini seçerek oldukça ilginç bir hamle yapıyor. 32 milyar dolarlık yatırımla çölde çip tesisi kuruluyor.

Intel ve TSMC çip tesisi için yatırım yapıyor

Tüm dünyada çip tedariki konusunda sorun yaşanırken, iki dev Intel ve TSMC üretim hacmini artırmaya çalışıyor. Bunun için iki şirket yeni tesisler kurmak için yatırımlar yapıyor.

Intel ve TSMC toplamda 32 milyar dolarlık yatırım yaparak Arizona eyaletinde 3 çip tesisi kurmaya hazırlanıyor. 3 tesisin de çöl bölgesinde kurulacak olması su tedarikinin nasıl yapılacağı sorularını da beraberinde getirdi.

Özellikle de çip üretiminde saf su kullanılıyor ve günlük milyonlarca litre su tüketimine ihtiyaç duyuluyor. Hatta Tayvan’da yaşanan kuraklık, çip üreticilerini zor durumda bırakmıştı.

Intel yaptığı duyuruyla Arizona’da 20 milyar dolarlık yatırım kapsamında iki yeni çip tesisi kuracağını duyurdu. TSMC de 12 milyar dolarlık yatırımla bir tesis kuracağını bildirdi. Aslında Arizona, çip üretimine yabancı bir bölge değil. Intel’in 12 bin çalışanı Arizona’da halen çip üretimi için çalışıyor. Ayrıca Arizona etrafındaki üniversiteler ve çeşitli eğitim kurumları çip üretimi konusunda iyi bir eğitim kalitesine sahip.

Ayrıca bölgedeki güneş ve rüzgar santralleriyle enerji tüketimine yönelik çevreci çözümler sunulmaya çalışılıyor.

Exit mobile version