Site icon TechInside

Jet yakıtları için yeni yöntem geliştirildi

SOCAR Türkiye, biyoyakıt pazarı için öncü bir projeye imza atıyor ve deniz suyundaki mikro yosunlardan jet yakıtı üretimine başlıyor. 

Oxford Üniversitesi araştırmacıları, jet yakıtları için yeni yöntem geliştirdi. Araştırmacılar havadaki karbonu, jet yakıtına dönüştürebiliyor.

Jet yakıtları için yenilikçi yöntem

Hava ulaşımında hızın daha da önem kazanmasıyla, yakıt teknolojisine yönelik de araştırmalar artıyor. Oxford Üniversitesi bu alanda yenilikçi bir çalışmaya imza attı.

Nature’da yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, havadaki karbondioksiti jet yakıtına dönüştüren bir yöntem geliştirdi. Araştırmacılar bu testleri, hava basıncının 10 katı kadar basınçtaki bir reaksiyon odasında gerçekleştirdi. Çalışmada, odada bulunun karbondioksitin yüzde 38’i yeni kimyasal ürüne dönüştürülebildi. Dönüştürülen yüzde 38’lik bölümün yüzde 48’ini ise jet yakıtlı hidrokarbonlar oluşturdu. Diğer kalan kısmı, petrokimyasal ürünler oluşturdu.

Şu anda laboratuar aşamasında olan çalışmanın, havacılık endüstirisinin geleceği için yenilikçi bir çalışma olacağı belirtiliyor. Ayrıca havacılık endüstrisinin karbon emisyonlarının yüzde 12’sinden sorumlu olduğu da hesaba katıldığında, bu dönüşüm çalışmasının bir hayli önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Oxfor araştırmacılarından Tiancun Xiao, mevcut karbon altyapısını kullanarak iklim değişikliğini hafifletmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Exit mobile version