Site icon TechInside

Konum takipli yapay zeka çip yasası yürürlüğe giriyor

Konum takipli yapay zeka çip

ABD, Çin tehdidine karşı dünyanın ilk konum takipli yapay zeka çipi yasasını yürürlüğe koyuyor. Çip Güvenliği Yasası, ihraç edilen yapay zeka çiplerine konum doğrulama özelliğini yerleştirmeyi ve raporlama kurallarını sıkılaştırmayı amaçlıyor.

Konum takipli yapay zeka çip yasası

9 Mayıs’ta Senatör Tom Cotton (R-Arkansas), Çin gibi rakiplerin izinsiz yönlendirmeler veya kurcalamalar yoluyla Amerikan yarı iletken teknolojisine erişmesini önlemek için tasarlanmış bir yasa tasarısı olan Çip Güvenlik Yasası’nı sundu. Bu hamle, yapay zeka ve çip üretiminde üstünlük için her iki ülkenin de rekabet ettiği, kapsamlı ihracat yasakları, kurumsal uyumluluk revizyonları ve misilleme kısıtlamalarının görüldüğü uzun süredir devam eden ABD-Çin teknoloji savaşına yeni bir cephe ekliyor.

Yasa tasarısı, eski Başkan Donald Trump’ın Biden dönemindeki “Yapay Zeka Yayılım Kuralı”nı yürürlükten kaldırma planlarını açıklamasından sadece birkaç gün sonra geldi. Bu kural, çip ihracatını kilit müttefikler haricindeki çoğu ülkeye kısıtlıyordu.

Cotton, Cuma günü sosyal platform X’te “Gelişmiş teknolojiye erişimi genişletmek ulusal güvenliğimizin pahasına olamaz. Benim Çip Güvenlik Yasası, Amerikan çiplerinin Komünist Çin gibi düşmanların eline geçmesini önleyecek” dedi. Yasa, ABD Ticaret Bakanlığı’nın yürürlüğe girmesinden itibaren altı ay içinde ihracatı kontrol edilen yapay zeka çipleri ve bunları içeren tüm ürünler için bir “konum doğrulama mekanizması” uygulamasını gerektirecek.

Bu sistemler şirketlerin çiplerin yerini takip etmelerine ve yetkisiz transferleri veya kurcalama girişimlerini tespit etmelerine olanak tanıyacaktır. İhracatçıların ayrıca bu tür faaliyetleri Sanayi ve Güvenlik Bürosu’na (BIS) bildirmeleri gerekecektir. Bunun ötesinde, yasa tasarısı Ticaret Bakanlığı’na, Savunma Bakanlığı’ndan alınacak girdiyle, diğer potansiyel çip güvenlik mekanizmalarını inceleme ve önümüzdeki birkaç yıl içinde bunların gelişmiş çiplerde zorunlu olup olmaması gerektiğine karar verme görevini veriyor.

Exit mobile version