Techinside Google News
Techinside Google News

Microsoft, yapay zekâyı bilimsel keşiflerde kullanmak istiyor!

Microsoft, 2025 Build konferansında bilimsel araştırmaları hızlandırmayı amaçlayan yeni yapay zekâ girişimi Microsoft Discovery platformunu duyurdu.
- Advertisement -

Şirketin açıklamasına göre bu yeni platform, bilimsel süreci baştan sona dönüştürmek üzere tasarlanmış bir agentic AI altyapısına dayanıyor. Microsoft Discovery, bilimsel bilgiyi analiz etmekten hipotez üretimine, aday çözüm önerileri oluşturmaktan simülasyon ve analiz süreçlerine kadar birçok adımı kapsayan uçtan uca bir çözüm sunmayı hedefliyor.

Microsoft, bu platform sayesinde araştırmacıların ve bilim insanlarının, özelleşmiş yapay zekâ ajanlarıyla iş birliği yaparak daha hızlı, daha doğru ve daha geniş çaplı sonuçlara ulaşabileceğini belirtiyor. Platform, süper bilgi işlem gücü ve son yapay zekâ teknolojileriyle desteklenerek özellikle ilaç keşfi, malzeme bilimi ve temel bilim araştırmalarında fark yaratmayı amaçlıyor.

Microsoft, bilimsel keşiflerde yapay zekâdan yararlanma fikrine yatırım yapan tek teknoloji devi değil. Google da yılın başlarında AI co-scientist adını verdiği, bilim insanlarına hipotez oluşturma ve araştırma planlaması konularında yardımcı olan bir sistem tanıtmıştı. OpenAI, Anthropic, Lila Sciences ve FutureHouse gibi şirketler de yapay zekânın özellikle tıp alanında çığır açıcı keşiflere kapı aralayabileceğini savunuyor.

Ancak her ne kadar potansiyel yüksek olsa da, mevcut yapay zekâ sistemlerinin bilimsel süreçlerde gerçekten etkili olup olmadığı hâlâ tartışmalı. Pek çok araştırmacı, bugünkü modellerin güvenilirlikten yoksun olması nedeniyle bilimsel düşünce süreçlerinde sınırlı fayda sağladığını düşünüyor. AI, bilinmeyen değişkenlerin fazla olduğu alanlarda olasılık listelerini daraltmakta işe yarayabilirken, özgün ve yaratıcı çözümler üretme konusunda henüz tatmin edici bir başarı sağlayabilmiş değil.

Nitekim 2023’te Google’ın GNoME adını verdiği AI modeli yardımıyla sentezlenen 40 yeni malzemenin, bağımsız analizlerde aslında yeni olmadığı ortaya çıkmıştı. Yine AI destekli ilaç geliştirme firmaları Exscientia ve BenevolentAI, büyük umutlarla başlanan bazı klinik deneylerde başarısız olmuştu.

Microsoft, Discovery platformuyla bu başarısız örnekleri geride bırakmayı ve yapay zekâyı bilimsel ilerlemenin güçlü bir aracı haline getirmeyi umuyor. Ancak bu hedefin gerçekliğe dönüşüp dönüşmeyeceği, platformun bilim dünyasındaki performansına bağlı olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ
00:14:59

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz