Site icon TechInside

Mitsubishi Electric’ten sanayiye yapay zekâ dopingi

Mitsubishi Electric ve Japonya İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün (AIST) geliştirdiği yapay zekâ temelli çözümler sanayideki yeni ihtiyaçları karşılamaya yardımcı oluyor. Fabrika otomasyon ekipmanlarının gerçek zamanlı kontrolün yönelik olan çözüm, telekomünikasyon tarafında 5G altyapısının yaygınlaşması ile değişecek üretim modellerinin ihtiyaçlarını da adresliyor.

Gerçek zamanlı çalışmayı destekliyor

Zaman alıcı manuel ayarlamalara duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran yapay zekâ teknolojisi, otomatik üretim süreçlerindeki değişiklikleri öngörerek fabrika otomasyon ekipmanlarında hareket hızı gibi gerçek zamanlı ayarlamalar yapabiliyor. Makine hatası gibi faktörlere ilişkin çıkarım için güven aralığını tahmin eden ve uygun güven aralığına bağlı olarak ekipmanlarda gerekli ayarlamaları yapan yeni teknolojinin çevik üretim (agile manufacturing) alanı öncelikli olmak üzere daha istikrarlı, güvenilir ve verimli üretim süreçleri sağlaması bekleniyor.

Mitsubishi Electric, AIST ile birlikte geliştirdiği yapay zekâ teknolojisinin temel özelliklerini şu şekilde özetliyor:

“İnsan olarak anlık değişimlere reaksiyon gösterebilmemiz mümkün olmadığından devreye yapay zekâ teknolojileri giriyor. Bu noktada, Mitsubishi Electric’in MAISART adını verdiği patentli bir yapay zekâ teknolojisi bulunuyor” diyen Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel; “Bu teknoloji; derin öğrenme, takviyeli öğrenme ve büyük veri analizini kapsıyor. Fabrikanın içindeki katmaların arasına bu teknoloji entegre ediliyor, zorlu ve komplike üretim süreçlerinde hiçbir aşama bozulmadan üretimin devam edebilmesi ve insan gözünün algılayamayacağı birçok gerçekliği algılayabilmesi sağlanıyor. Aynı zamanda geleneksel kontrol yerine yapay zekâ destekli robotlar üretim hatlarında yer alıyor. Robotlara yerleştirilen sensörler, süreçle ilgili ne yapılması gerektiğini ortaya koyarak büyük verinin hayata geçmesini sağlıyor. İnsan müdahalesi olmadan kestirimci metot kullanılarak esnek, hızlı ve verimli üretim devam edebiliyor. Yeni hizmet şekilleri ve iş modellerinin geliştirilmesine bağlı olarak sektörde çalışacak bireylerin niteliklerinde köklü bir dönüşümüne ihtiyaç duyuluyor” şeklinde konuşuyor.

Exit mobile version