Grammy CEO’su müzik sektörünün de yapay zeka endişeleri olduğunu söylüyor. Recording Academy CEO’su Arvey Mason Jr. birkaç ay önce bir karışıklığa yol açtı.
Kuruluşun prestijli Grammy Ödülleri’nin sonunda yapay zeka ile yapılmış müzikleri kabul edeceğini duyurdu. İlk başta insanlar kafası karıştı ve sonra Mason, ödüllere yalnızca insanların başvurabileceğini ancak yapay zekanın yaratıcı süreçte kullanılabileceğini açıkladı.
Müzik sektörü yapay zeka gelişimine karşı temkinli
Akademi’nin müzikte yapay zekanın kullanımını nasıl değerlendirdiği hakkında “Bu biraz ince bir çizgi ama bu gelişecek. Umarım insan yaratıcılığını en üst düzeyde kutlamaya devam edebiliriz” dedi. Yapay zekanın yükselişi, tıpkı Silikon Vadisi’nde olduğu gibi sanatları da tüketti. HerBazı insanlar korkuyor ve gerginken, diğerleri heyecanlı ve iyimser. Bazı sanatçılar, kendilerine ait izinsiz deepfake’lerin kaldırılması için durdurma ve vazgeçme mektupları gönderirken, diğerleri ise ödeme aldıkları sürece yapay zeka versiyonlarını benimsiyor.
Sanatçı: “Yapay zekanın müzikte var olmaması gerektiğine yürekten inanıyorum. Yapay zeka yalnızca basit günlük işler için kullanılmalı. Bir sanatçı olarak, ‘Yapay zeka dünyayı ele geçiriyor’ fikri günümüzde çok gerçek. Müzik benim dünyam ve artık birinin benim tüm hayatım boyunca olmak zorunda kaldığım bir şeymiş gibi davranması çok kolay” diyor.
Aynı zamanda büyük bir teknoloji şirketinde çalışan bir müzisyen Techcrunch röportajında, “Bence birçok müzisyen, özellikle de ‘başaramamış’ olanlar, yapay zekaya karşı bardağın boş tarafını görüyor. Tıpkı sanayi devriminin yaygın işsizliğe yol açmaması gibi, tam tersine, daha fazla yaratıcı, özellikle müzisyenler, zihniyetlerini değiştirmeli ve eğilmeli” dedi. Ayrıca işveren durumu nedeniyle isminin açıklanmasını istemedi.
Mason, yapay zekanın halihazırda müzikte, çoğunlukla sesleri mastering ve eşitleme sürecinde kullanıldığını söyledi. Şu anda sektördeki en büyük endişeler, insanların bir sanatçının eserini kullanmak için doğru onayları aldığından emin olmak, insanlara yapay zekadan ayrı olarak kredi verildiğinden emin olmak ve insanların adil bir şekilde ücret aldığından emin olmak, ister yapay zekanın eğitildiği telif hakkı olsun ister bir sanatçının benzerliği olsun. Ayrıca, bu korumaların sektör genelinde sağlanması sorunu da var.
Mason, bu sorunlardan bazılarını ele almak ve yapay zekanın kullanımıyla ilgili daha fazla koruma sağlamak için İnsan Sanatçılığı Kampanyası’nı ortak başlattı. Sanatçılara seslerinin yetkisiz kullanımı konusunda daha fazla koruma sağlayan Tennessee’de kabul edilen ELVIS Yasası’nda yer aldı. Ayrıca, yaratıcıların benzerliklerini yapay zeka sahtelerinden koruyacak olan Yapay Zeka Sahteciliğine Son Yasası ve Sahteciliğe Son Yasası’nı da destekliyor.