Site icon TechInside

Nesnelerin İnterneti için özel işletim sistemi

Pek çok cep telefonu modelinde bulunan çipleri üreten ARM, nesnelerin internetine geçişi hızlandırmak amacıyla yeni ve ücretsiz bir işletim sistemi olan Mbed’i geliştirdiğini duyurdu. Hedeflerini çeşitli şirketlerin geliştireceği internete bağlı cihazların arasındaki iletişimi kolaylaştırmak olarak açıklayan ARM, bu amaca hizmet eden Mbed Device Server adındaki yazılımını da tanıttı. Sunulan çözüm ek olarak IBM gibi bulut servisi sağlayıcıların toplanılan veriyi analiz etmesini de sağlayacak.

ARM’nin CTO’su Mike Muller;Birbirine bağlı, güvenli ve basit sistemlerin yapılmasını kolaylaştırmak istedik” diye konuştu. ARM, Mbed’in sokak lambalarından ev aletleri ve giyilebilir teknoloji aletlerine kadar her yerde kullanılacağına ve yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlanacağına inanıyor. 2030 yılında Nesnelerin İnterneti ekosisteminde tam 26 milyar (muhtelif diğer analizlere göre rakam 50 milyar ve üstü de olabilir) cihazın olması bekleniyor.

Linux tabanlı olarak geliştirilen işletim sisteminin bazı kısımlarının açık kaynak olacağı, diğer kısımlarının ise kontrol altında tutulabilmesi için ARM tarafından kontrol edileceği bilgisi paylaşılıyor. İşletim sistemi Bluetooth, Wi-Fi, 2G, 3G, LTE ve CDMA teknolojilerini destekliyor. ARM işletim sisteminin düşük enerji tüketimi üzerine optimize edildiğini, öyle ki bazı aletlerin pil ömürlerinin saatler yerine yıllar ile ölçülebileceğini açıkladı.

Mbed işletim sisteminin dördüncü çeyrekte, kullanan cihazların ise bir sonraki seneye çıkması bekleniyor.

Türkiye için ne anlama geliyor?

Daha önce Nesnelerin İnterneti kavramı için pek çok yazı yayınladık ve tümünde bu yeni kavramın tam başlangıç noktasında olduğunu, bu dünyaya girmenin kolay olduğunun altını çizdik. Nesnelerin İnterneti kavramı altında yer alacak gelişmelerin Türkiye açısından küresel dev bir başarı çıkarmak için kaçırılmaz bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Ancak her geçen gün yeni gelişmeler bu alandaki çıtayı hızla yükseltiyor. ARM’in Mbed sistemi de bunlara bir örnek. Türkiye’deki girişimci ve işletmelerin gecikmemesi lazım.

Exit mobile version