Site icon TechInside

Oracle Java’nın parasını Google’dan çıkaracak

Oracle Java programlama dilinin geliştiricisi Sun Microsystems’i 2009 yılında satın alınınca, o güne kadar bu dilin kodlarını çeşitli ürünlerinde kullanan herkes yeni patron ile davalık oldu. Java’nın bazı bileşenlerini Android platformunun altyapısı için kullanan Google da istisna değil.

İki teknoloji devi arasında 9 Mayıs’ta görülecek olan telif hakları davası, Oracle’ın 9,3 milyar dolarlık tazminat talebiyle bir anda gündeme oturdu. Yedi yıl önce dev bir şirket olan Sun Microsystems’i Java dahil tüm operasyonlarıyla birlikte 7,4 milyar dolara satın alan Oracle, anlaşılan bu alışverişin faturasını açtığı tazminat davasıyla Google’a kesmeye hazırlanıyor.

https://www.techinside.com/hp-enterprise-oracle-ile-mahkemelik-oldu/

Google’ın Java kodlarını bedelsiz olarak kullanma hakkı olup olmadığına bu yeni mahkemede karar verilecek. Elbette davalı taraf, Java’yı kullanım şeklinin sınırlı kopyalama koşulları altında adil kullanım ilkesine uygun olduğunu, Oracle’a herhangi bir borcu olmadığını iddia ediyor. Buna karşılık davacı taraf ise bir yandan Google’ın milyarlarca dolarlık Android operasyonları hakkında gelir bilgilerini paylaşmasını isterken, diğer yandan Java’nın emekleme dönemini atlatamayan mobil işletim sistemi işinin başarısız oluşunda Android’in suçu olduğunu öne sürüyor.

Oracle Java davasının takipçisi

Oracle Java ile Google’a karşı ilk kez dava açmıyor. Android üzerinden Google’a 2011 yılında 6 milyar dolarlık tazminat davası açan Oracle’ın bu talebi, yargıcın bedeli çok yüksek bulması nedeniyle geri çevrilmişti. Şimdi ise söz konusu tazminat, davacının son çeyrekte sağladığı toplam gelir olan 9 milyar dolardan da fazla.

Mahkemenin vereceği karar bir yandan da Java’nın adil kullanım politikalarının hukuki yönünün tesis edilmesinde etkili olacak. Diğer bir deyişle, eğer mahkeme Oracle’ı haklı bulursa, Java kullanan diğer tüm teknoloji şirketlerinin de cüzdanı hazırda bulundurmasında fayda var.

Exit mobile version