Site icon TechInside

Robotlar hangi meslekleri işsiz bırakacak?

Robot teknolojisi hayatımıza hızla giriyor. Biz farkında olmadan çoğu internet servisi yapay zekanın kontrolüne girdi bile. Ancak robotların ilerleyişi, daha hızlı ve isabetli yayın yapan web siteleri ile sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki yıllarda, çok sayıda insanın işlerini robotlar yüzünden kaybetmesi bekleniyor. Sadece ABD’de 20 milyon kişinin önümüzdeki 20 sene içinde işlerini robotlar kaptırması bekleniyor. Bu rakam o kadar büyük ki, Microsoft’un kurucusu Bill Gates, insanların işlerini alan robotların vergi ve sigorta ödememesi halinde, vergi ve sigorta sisteminin ağır hasar alabileceğinin altını çizmek durumunda kaldı. Peki en yüksek risk grubunda hangi meslekler yer alıyor?

1- Fabrika işçileri

Fabrikaların robotlaşması yeni değil. Makineleşme geliştikçe fabrikalardaki insan sayısı giderek azaldı ve yapay zekanın yükselişi ile fabrikalarda işçilere daha az ihtiyaç duyulacak. Bu da daha hızlı ve daha hatasız üretim yapabilmek anlamına gelecek. 

2-Şoförler

Otonom otomobil testleri hızla sürüyor ve teknoloji firmaları ile otomobil üreticileri, araçlardan direksiyonu tamamen kaldırma fikrini tartışmaya başladılar. Taksi şoförleri veya kamyon şoförleri bu araçların yaygınlaşmasıyla işlerini kaybedecekler. ABD gibi ülkelerde, işlerini kaybedecek şoförlerin hangi alanlara kaydırılabileceğine dair önemli çalışmalar yapılıyor. 2025 ve 2040 arasındaki süreçte, tüm dünyada insanların otomobil kullanması bile yasaklanabilir.

3-Otomobil sigortacılığı

Otomobillerin otonom hale gelmesi, onların yapacağı kazalarda hatanın üretici firmada olması anlamına gelecek. Dolayısıyla, artık otomobillerin garantileri kapsamında, kaza sonrası gerekli tamirat ve hasar giderme hizmetleri de olacak. Otomobil firmaları sigorta şirketleri ile ortak olarak gerekli tazminatları sağlayabilecek. Dolayısıyla, artık otomobil sahipleri sigorta yaptırmayacak. Bu da sigorta acentelerinin kapanması ve otomobil sigortacılığından para kazanan sayısız insanın başka bir iş aramak zorunda kalması anlamına geliyor.

4- Fastfood çalışanları

Fastfood restoranları yapay zekalı servisler ve mobil ödeme imkanları sayesinde otonom mekanlar haline dönüşecek. İlk olarak kasiyerlere ihtiyaç kalkacak. Müşteriler yemeklerini restorandaki kiosklardan veya mobil cihazlarından sipariş edecek. Ardından o yemekleri müşterilere ulaştıran garsonların yerini robotlar alacak ve sonunda yemekleri hazırlayan aşçılar robotlarla yer değiştirecek.

5- Çevirmenler

Dijital çeviri sistemlerinin hızla yaygınlaşması, yakında daha az çevirmene ihtiyaç duyulması anlamına gelecek. Yapay zeka sayesinde giderek daha başarılı çeviri yapabilen bu servisler, bir romanı sadece birkaç dakika içinde onlarca farklı dile çevirebilecek. Daha şimdiden İngilizce-Almanca-Fransızca-Rusça-Çince arasında çok başarılı çeviriler yapılabiliyor. Bu dillerin sayısı da yapay zekanın devreye girmesiyle giderek artıyor. 

6- Veri giriş elemanları

Tüm verilerin dijitalleşmeye başladığı bir dünyada artık veri girmek için insanları kullanmak da anlamsızlaşacak. Kurumların ihtiyaç duyduğu verilerin çoğu artık dijital olarak elde edilebilecek ve doğrudan dijital uygulamalarda kullanılmaya başlanacak. 

7- Sanatçılar

Garip ama gerçek, yapay zeka çalışmaları ilerledikçe, yapay zekanın sanat yapabildiğine de şahit oluyoruz. Öyle ki, yapay zeka artık kendi bestelerini yapabiliyor, kendi metinlerini oluşturabiliyor. Bir kafede oturup canlı müzik dinlemek isteyenler için, hemen orada, anı anına bestelenmiş eşsiz müzik eserleri çalan yapay zekalı müzik sistemleri, insan müzisyenlerin yerini alacak, hatta dijital seslendirme servisleri, bu bestelere söz yazıp söyleyecek. Kendi filmini çeken yapay zeka yönetmenleri görmemiz de çok uzun sürmeyecek, üstelik bu filmler bilgisayarın işlem gücüne göre, birkaç saat veya birkaç gün içinde bitirilebilecek. Tamamen dijital aktörlerle çekilecek yapay zeka filmleri sayesinde, oyunculuk da zamanla yok olacak. 

8- Çağrı merkezi çalışanları

Çağrı merkezleri yapay zekayı çoktan keşfetti ve biz farkında bile değilken, sayısız insanı işinden etti. Mobil bankacılık uygulamasıda kullandığınız sesli asistan veya aradığınız çağrı merkezinde sizi yönlendiren hatta sorularınıza cevap veren sesli sistemler nedeniyle bu sektör uzun zamandır, çok daha az insanla çalışıyor ve gelecekte çağrı merkezlerinde yok denecek kadar az insan kalacak. 

Exit mobile version