Site icon TechInside

Sahte iPhone virüsü YouTube’a sıçradı

Sahte iPhone virüsü

Infoblox’ta Tehdit İstihbaratı Başkan Yardımcısı Renée Burton, geçen hafta LinkedIn’de reklamın ekran görüntüsünü paylaşarak güvenlik kontrollerinden geçmesine şaşırdığını ifade etti. Sahte iPhone virüsü içeren bu reklamın kendisi bir açılır pencere değil, şüphelenmeyen YouTube izleyicilerini var olmayan sorunları çözdüğünü iddia eden bir uygulamayı indirmeye kandırmak için TCC benzeri bir istem görüntüsü kullanıyor. Reklamda: “iPhone’unuz (247) virüs nedeniyle ciddi şekilde hasar gördü! iPhone’unuzun virüs bulaştığını tespit ettik. Herhangi bir işlem yapmazsanız, SIM kartınız, verileriniz, fotoğraflarınız ve kişileriniz kısa sürede bozulacak.” diyor.

Sahte iPhone virüsü tehlike içeriyor

Sahte iPhone virüsü dolandırıcılığını önemsiz bir sorun olarak görmezden gelmek kolay, ancak bu korkutma amaçlı dolandırıcılıklar hâlâ birçok kişiyi kandırıyor. Siber suçlular, orantısız bir şekilde yaşlıları diğer yaş gruplarından daha fazla hedef alıyor. Özellikle 65 yaş ve üzeri olan yaşlı yetişkinlerin, YouTube’da en hızlı büyüyen yaş grubu olduğu bildiriliyor. Think with Google’a göre, 55 yaş ve üzeri yetişkinler arasında YouTube izlenme süresi iki kattan fazla arttı ve genel olarak yetişkinler arasındaki izlenme süresinden %80 daha hızlı artıyor.

Bu tür aldatıcı reklamlar X gibi platformlarda bizi pek şaşırtmasa da sahte iPhone virüsü barındıran korkutma amaçlı yazılımları dünyanın en çok ziyaret edilen web sitesinde görmek gerçekten endişe verici. Üstelik uygulamanın kendisine bile değinmedim, ki bu da başka bir tehlike işareti. Birkaç dakikalık araştırma sonucunda, temizleme uygulamasının, muhtemelen hukuk alanında yüksek lisans dereceleri kullanılarak oluşturulmuş, çok zayıf ve kapsamlı gizlilik politikalarına sahip, yeni kurulmuş bir Çin merkezli şirket tarafından işletildiğini ve Üretkenlik kategorisinde En İyiler listesinde 50. sırada yer aldığını öğrendik.

Kullanıcıların fotoğraf arşivlerini, kişileri vb. hangi uygulamalarla paylaştıklarına her zaman dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatmak isteriz. Sahte iPhone virüsü gibi dolandırıcılıklar, yalnızca App Store’da olması, güvenli olduğu anlamına gelmez. Apple’ın geliştiricilerin perde arkasında kullanıcı verileriyle gerçekten ne yaptığını bilmesi imkansız.

Exit mobile version