Site icon TechInside

Siber saldırı sayısı bir milyar arttı

Şirketin istatistiklerini temel alan 2014 rakamlarından çarpıcı detayların bazıları şöyle;

Her gün Kaspersky Lab’ın Zararlı Yazılım Engelleme Araştırma ekibi 325.000 yeni zararlı yazılım dosyası işliyor. Bu rakam, geçen yıla göre günde 10.000 adet ve 2012’ye göre günde 125.000 adet daha fazla.

Her gün 1,6 milyondan fazla sayıda farklı dosya Kaspersky Lab’ın Zararlı Yazılım Engelleme Araştırma ekibi tarafından işleniyor. Bunların yaklaşık yüzde 20’si, yani neredeyse beşte biri tehlikeli. 2013’ün rakamlarına kıyasla bu yıl, algılanan zararlı yazılım dosyası sayısında yüzde 3,17 artış oldu. 2012-2013 arasındaki 12 aylık dönemde yüzde 50’den fazla artış görüldü. Kaspersky Lab’ın uzmanlarına göre büyüme oranındaki bu keskin azalma, siber suçluların bilgisayarlara virüs bulaştırmak için bugünlerde kullanmakta oldukları taktiklerin büyük ölçüde değişmesini yansıtmakta.

Mobil tehditler
· 2013 yılının 2,8 katı, 295.500 adet yeni mobil zararlı programı
· Geçen yılın 9 katı, 12.100 adet mobil bankacılık Trojanı
· Mobil Trojanlar içeren saldırıların yüzde 53’ü kullanıcıların parasını hedeflemektedir (SMS-Trojanları, bankacılık Trojanları)
· Android kullanıcılarının yüzde 19’u (beşte biri) yıl içinde en az bir kez bir mobil tehditle karşılaşmıştır.
· Mobil zararlı yazılım saldırıları dünya çapında 200’den fazla ülkede gerçekleşmiştir

Finansal tehditler
Mobil finansal zararlı yazılımlarda uzmanlaşan dolandırıcılar muhtemelen yıllardır kişisel bilgisayarlardan para çalmakta olan deneyimli“meslektaşlarından” etkilendi. Halen Zeus en yaygın bankacılık Trojanı ve ChePro ve Lohmys sırasıyla ikici ve üçüncü sırada bulunuyor. Kullanıcıların parasını hedefleyen saldırıların dörtte üçü bankacılık zararlı yazılımları kullanılarak gerçekleştirildi ancak bunlar sadece finansal tehditler değil. Bitcoin cüzdan hırsızlığı ikinci en popüler bankacılık tehdidi (yüzde 14). Bitcoin madencilik yazılımı (yüzde 10), şifreli para ile bağlantılı bir diğer tehdit. Bitcoin üretmek için bilgi işlem kaynaklarını kullanıyor.

Exit mobile version