Site icon TechInside

Telekomünikasyon devlerinin 6G hazırlıkları

Sektör devi firmaların 6G için yaptıkları hazırlıklar

5G henüz tüm dünyada yaygınlaşmış olmasa da altıncı nesil mobil sistem standardı anlamına gelen 6G’ye geçiş için çoğu şirket hazırlık yapmaya başladı. 6G’nin 2030 yılında yaygınlaşacağı öngörülüyor. Büyük firmalar kısa vadede “ileri 5G” (5.5G) modeline uygun projeler üzerinde çalışıyor.

6G lojistik sektörüne yeni fırsatlar sunuyor

5.5G için Huawei, 5G bant aralığı hızını 10 kat artırıp 10 gigabayta ulaşma hazırlığı yapıyor. Firmanın bir diğer hedefi ise network enerji tüketimini azaltmak. Çinli şirket şubat ayında gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC2023) yaptığı sunumunda bir lojistik merkezinde, ürün kutusunda bulunan çip sayesinde envanter kontrolünün ne kadar hızlı yapılabileceğini gösterdi. Bu çipler 5G ağına bağlı çalışıyor ve envanterler otomatik olarak güncelleniyor. Böylelikle çipi bir cihaza okutmaya gerek kalmıyor. Pasif ağa bağlı bu çipleri otomatik ödemeye entegre etmek de mümkün.

Sensör algılama teknolojisi 6G ile yaygınlaşabilir

Çoğu şirket 6G’yi sensör algılama teknolojisiyle kullanmayı planlıyor. Bu sensörler, bir cihazla kullanılan GPS sisteminin aksine başka bir cihaza gerek kalmadan ortamdaki hareketi algılayabilecek. Huawei bu teknolojiyi otomobil trafiğinde güvenliği artırmak amacıyla kullanmayı planlıyor. Sensörler, trafik kazalarını tespit edip GPS kullanmaya gerek kalmadan sürücüleri uyarabilir. Ayrıca yaklaşan bir hayvanı da sürücüye bildirebilirler. Şirketin 5.5G planlarından bir başkası, 3D gözlük kullanmaya gerek kalmadan 3D görüntü sağlamak. Ayrıca 5.5G hızına ulaşıldığında, video görüşmelerde simültane tercümenin anlık şekilde iletilmesi mümkün olabilir.

5.5G standartları yeni belirleniyor

Samsung Networks Europe’tan Javier López, 5.5G başlayınca herkesin eski cihazlarını hemen yenilemesini beklemenin mantıklı olmayacağına dikkat çekiyor. Bu yeni teknolojiye yumuşak bir geçiş yapmanın planlanması gerektiğini söylüyor.

Firma, Japonya ve ABD’de yaptığı gibi Avrupa’da da ağlarını artırmaya odaklanmış durumda. Ağ operasyonlarını test etmek ve tüm operatörler için standart koşullar sağlamak için Almanya ve İspanya’da pilot programlar başlattı. Kısa vadeli çalışmalarında ağ fonksiyonlarını sanallaştırmaya ve Açık Radyo Erişim Ağı’na odaklanıyor. Şirketin en önemli avantajlarından biri kendisinin çip üretebilmesi. Çip boyutunu küçültmek ve bunun güç tüketimini azaltmak amacıyla çalışma yapıyor.

Afet bölgeleri için taşınabilir 5G network

Tayvanlı firmalar Amerikan pazarında Huawei’den kalan boşluğu doldurmaya odaklanıyor. Trump yönetimi döneminde başlayan bu süreç halen devam ediyor. ASUS’a bağlı Pegatron, MWC2023’te taşınabilir 5G network çözümünü tanıttı. Bu çözüm doğal afetler veya benzeri acil durumlarda bölgeye hızla ağ erişimi verilmesini amaçlıyor. Bunun için network kutusunun bir araçla deprem ya da sel bölgesine taşınması gerekiyor.

Nokia dron geliştiriyor

Nokia, mobil cihaz sektöründen tümüyle çekilmiş durumda. MWC2023’te artık sadece ağ uygulaması ve operasyonlarına odaklandığını vurguladı. Şirket, endüstri sektöründen müşterilere yönelik çözümler üretmeyi amaçlıyor. Huawei’nin aksine otomatik envanter sensörleri yerine, bir depoda bulunan tüm ürünleri tek seferde tarayabilen bir dron geliştiriyor. Dronla tarama yönteminde manuel müdahale en aza iniyor ve envanter güncelleme süresi de önemli ölçüde azalıyor.

Avrupa’da 6G daha geç yaygınlaşabilir

Tüketici eğilimleri dikkate alındığında, ABD ve Güney Kore’de insanlar mobil cihazlarını daha sık yeniliyor. Ancak bu eğilim Avrupa’da çok daha düşük kalıyor. 5.5G teknolojisinin altyapısı hızla sunulsa bile Avrupalıların buna uygun mobil cihazları hemen satın almayacakları öngörülüyor.

Avrupa’da 6G’nin yaygınlaşmasının uzun süreceği tahmin ediliyor çünkü her ülkenin buna uygun düzenlemeleri yapıp operasyon izni vermesi gerekiyor.

Exit mobile version