Site icon TechInside

Türkiye, mobil bankacılık kullanımında önde

ING_infografikING Grubu içinde “deneyim merkezi” haline gelen ING Bank Türkiye, geliştirdiği mobil bankacılık ürünlerini diğer ING ülkelerine ihraç etme noktasına geldi. Bu gelişmenin duyurusuya birlikte hazırladığı Mobil Bankacılık ve Tasarruf Eğilimleri araştırmasının sonuçlarını da açıklayan şirket, 13 Avrupa ülkesi ile ABD ve Avustralya’da yaptırılan bu araştırmayla Türkiye’nin durumunu da ortaya koydu.

ING Bank olarak kendilerini bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi olarak konumlandırdıklarını belirten ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, mobil cihazlar üzerinden bankacılık işlemlerini yapan ING Bank müşterilerinin dijital kanalları kullanan toplam aktif müşteriler içindeki oranının yüzde 66’ya yükseldiğine dikkat çekti.

Dijital Bankacılık uygulamaları ParaMara’nın kısa sürede 65 bin aktif kullanıcıya ulaştığını kaydeden Uygun, “ParaMara aynı zamanda, ING Grubu’nun 2014 İnovasyon Fonu’ndan pay alan 5 projeden biri oldu. Şimdi ParaMara’yı Apple Watch üzerine taşıyoruz. Son olarak, ParaMara altyapısını kullanarak Avrupa’da da kullanılabilen bir mobil cüzdan uygulamasını hayata geçirmeye hazırlanıyoruz.” yorumunu yaptı.

Türkiye, Mobil Bankacılık kullanımında Avrupa ve ABD’nin önünde

Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 65’inin halihazırda mobil bankacılık uygulamaları kullandığını söyleyen Barbaros Uygun, yüzde 20’lik bir kesimin ise önümüzdeki 1 yıl içinde mobil bankacılık hizmetini kullanacağını söylediğini ifade etti.

“Türkiye bu oranlarla mobil bankacılık kullanımında tüm Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin önünde yer alıyor.” diyen Uygun, araştırmada, Avrupa genelinde mevcut mobil kullanıcıların oranının yüzde 53, potansiyel kullanıcıların oranının ise yüzde 11 olarak görüldüğünü belirtti.”

Türkiye mobil alışverişin en yaygın olduğu ülke

Araştırma aynı zamanda, mobil cihazlar üzerinden alışveriş alışkanlıklarına ilişkin dikkat çekici veriler içeriyor. Buna göre Avrupa ve ABD’de her 2 kişiden biri son bir yıl içinde mobil cihaz üzerinden alışveriş yaptığını belirtirken, Avrupa genelinde mobil cihaz kullanıcılarının yüzde 58’i akıllı telefon veya tablet üzerinden satın alma gerçekleştiriyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 84’e ulaşıyor.

Mobil bankacılık kullanıcıları, mobil alışveriş yapmayı daha çok tercih ediyor

Bununla birlikte, mobil bankacılık kullanıcıları tablet ve akıllı telefonlarını paralarını yönetiminin yanı sıra online alışveriş için de kullanıyor. Sonuçlar, mobil bankacılık kullanıcılarının mobil alışveriş yapmayı daha çok tercih ettiğini ortaya koyuyor. Türkiye’deki mobil bankacılık kullanıcılarının yüzde 93’ü son 1 yıl içinde mobil cihazını bir şeyler satın almak için kullanmış. Avrupa genelinde ise bu oran yüzde 79’a iniyor.

Mobil alışveriş Avrupa’da erkekler, Türkiye’de ise kadınlar arasında revaçta

Mobil cihaz üzerinden alışverişte en çok rağbet gören ürünler ise elektronik ve giyim ürünleri. Avrupa’da online alışverişe en yatkın olan kesimi 35 yaş altı erkekler oluştururken; erkek kullanıcılar en fazla oyun ve elektronik cihaz; kadın kullanıcılarsa kıyafet satın alıyor.

Barbaros Uygun, bu durumu şu şekilde özetliyor: Avrupalı erkeklerin yüzde 61’i, kadınların ise yüzde 54’ü son 1 yıl içinde akıllı telefon veya tabletleri üzerinden alışveriş yaptıklarını ifade ediyor. Buna karşılık Türkiye’de mobil alışveriş yapan erkeklerin oranı yüzde 80 iken kadınların oranı yüzde 87’ye yükseliyor. Türk kullanıcılar mobil cihazları üzerinden yüzde 56 ile en fazla giyim, yüzde 47 ile ikinci sırada elektronik alışveriş yapıyor.”

Mobil ödeme nakit kullanımını azaltıyor

Araştırmanın insanların nakit ödeme alışkanlıklarını da incelediğini belirten Barbaros Uygun, Türkiye’nin yüzde 68’lik oranla nakit kullanımının son bir yıl içinde en fazla azaldığı ülke olarak dikkat çektiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Araştırmanın dikkatimizi çeken sonuçlarından biri de mobil ödeme uygulamalarına yönelik ilginin artması. Avrupa genelinde ve Türkiye’de önümüzdeki dönemde mobil ödeme uygulamalarının kullanımının artacağına işaret ediyor. Türkiye aynı zamanda yüzde 45’lik bir oranla, 15 ülke içinde dijital para birimlerinin en yüksek oranda kabul gördüğü ülke durumunda. Buna karşılık, Avrupalı tüketicilerin yüzde 28’i bitcoin benzeri dijital para birimlerini “online para harcamanın geleceği” olarak görüyor. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 9’u daha önce bitcoin kullandıklarını ifade ediyor. Bu oranla Türkiye, Avrupa ortalamasının 5 puan üzerinde yer alıyor. Tüketici mobil ödeme uygulamalarını hız ve kolaylık yönünden tercih ediyor.”

Araştırma, aynı zamanda önümüzdeki 1 yıl içinde mobil ödeme uygulaması kullanmayı düşünenlerin oranını da ortaya koyuyor. Mobil ödeme uygulamalarının hala niş düzeyde olmasına karşın, mobil cihaz sahibi olan insanların çoğu önümüzdeki 1 yıl içinde bu teknolojiyi kullanacaklarını ifade ediyor. Mobil ödeme uygulamalarını kullanmayı düşünen veya kullanma ihtimali olduğunu belirtenler sıralamasında ise Türkiye yüzde 78’lik oran ile en üst sırada. Avrupa’da ise bu oran yüzde 51.

Daha iyi para yönetimi

Dijital teknolojilerin insanlara her zaman her yerden finansal çözüm sunarak paralarını daha iyi yönetmelerine de katkı sağladığını ifade  eden Uygun, bu durumu şöyle özetliyor:

“Avrupa genelinde kullanıcılarının yüzde 85 gibi önemli bir çoğunluğu, mobil bankacılığın para yönetimini iyileştirdiği görüşünü savunuyor. Türkiye’de ise mobil bankacılık kullananların yüzde 94’ü mobil bankacılık ile para yönetimlerinin gelişme kaydettiğini dile getiriyor. Avrupa genelinde kullanıcıların yüzde 48’i mobil bankacılık kullanımı sayesinde finansal durumlarını daha iyi kontrol ettiklerini söylüyor. Bu oran Türkiye’de de benzer bir şekilde yüzde 47’lerde seyrediyor. Bununla birlikte, Türkiye’de katılımcıların yüzde 38,4’ü hiçbir ödemeyi kaçırmadıklarını, yüzde 37.1’i faturalarını zamanında ödeyebildiklerini, yüzde 24,9’u ise daha az limit aşımı yaptıklarını söylüyor. Bu kolaylıklar doğrultusunda Türkiye’de yüzde 22,4 katılımcı daha çok tasarruf etmeye başladığını ifade ediyor.”

Exit mobile version