Site icon TechInside

Türkiye yapay zeka konusunda nerede? (Röportaj)

Hem ülkemizde hem de dünyada yapay zeka üzerine yapılan çalışmalar devam ediyor. Microsoft ve EY (Ernst & Young) yayınladığı yeni rapor, Türkiye yapay zeka konusunda nerede? sorusunu yanıtladı. Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki şirketlerin yapay zekâ kullanımını değerlendiren raporun sonuçlarını öğrenmek için biz de TechInside olarak düzenlenen basın toplantısına katıldı. Bu toplantıda mikrofonumuzu Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı’ya uzattık.

Kundakçı, TechInside okurları ve izleyicileri için raporu anlattı. Ayrıca, yapay zeka alanında yapılan yeniliklere değindi. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan sizi videomuzla baş başa bırakalım. İyi seyirler…

Türkiye yapay zeka konusunda çalışmaları sürdürüyor

Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde yapay zekânın nerede, neden ve nasıl kullanıldığını, şirketlerinin yapay zekâ stratejilerini, yapay zekânın şirketlere ve ülkelere sunduğu katkıları ortaya koyan raporun sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla basın mensuplarına duyuruldu.

Raporun sonuçlarına baktığımızda yapay zeka olgunluğu bakımından Türkiye’nin lider ülke olduğu görülüyor. Ülkemizdeki şirketlerin yüzde 80’lik kısmında yapay zeka stratejisi üst düzey yönetim tarafından ele alınıyor. Ayrıca, şirketlerin yüzde 25’lik kısmı ise yapay zekayı stratejik dijital öncelikleri arasında görüyor. Yüzde 60’ı ise ana faaliyetlerinde yapay zekanın önemli olduğunu kabul ediyor. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 15’i ise yapay zekâ olgunluğu açısından kendilerini gelişmiş olarak değerlendiriyor.

Bu oranlara baktığımızda Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde ankete katılan diğer ülkelerden daha yüksek.

Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde bu anlayışı benimseyen şirketlerin oranları yüzde 43 iken Türkiye’de bu oran yüzde 55 seviyesinde.

Raporda şirketlerin yapay zeka olgunluklarını sekiz yetenek çerçevesinde ele alındığını hatırlatalım. Bunlar, İleri Analitik, Veri Yönetimi, Yapay Zekâ Liderliği, Açık Kültür, Yeni Teknolojiler, Çevik Geliştirme, Üçüncü Taraflarla İş Birliği ve Duygusal Zekâ olarak sıralanıyor.

Rapora katılan şirketlere de bakmak gerekirse listede, Tüpraş, Opet, THY, Arçelik, Allianz Türkiye, Setur, Jolly Tour, Migros, CarrefourSA, Teknosa, TEB, Vakıf Emeklilik, Yapı Kredi Bankası ve BKM gibi şirketlerin olduğunu görüyoruz.

Exit mobile version