Site icon TechInside

Yapay zeka çevrimiçi tartışmalarda ön plana çıkıyor

Yapay zeka çevrimiçi

Yapay zeka, çevrimiçi tartışmalarda insanlardan daha ikna edici davranıyor. İnsan rakipleri hakkında bilgi verildiğinde, büyük dil modeli GPT-4’ün özellikle ikna edici argümanlar ortaya koyabildiği görüldü.

Sohbet robotları çevrimiçi tartışmalarda insanlardan daha ikna edici konuşuyor. Özellikle de rakipleri hakkında bilgi kullanarak argümanlarını kişiselleştirebildiklerinde etkili. 19 Mayıs’ta Nature Human Behaviour’da yayınlanan bulgu, büyük dil modellerinin (LLM’ler) insanların fikirlerini etkilemek için nasıl kullanılabileceğini, örneğin siyasi kampanyalarda veya hedefli reklamlarda vurgulamaktadır.

Yapay zeka çevrimiçi tartışmaları ileriye taşıyor

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan’da (EPFL) hesaplamalı bilimci olan Francesco Salvi: “Açıkçası, insanlar LLM’lerle insanları daha fazla ikna edebileceğinizi gördükleri anda, onları kullanmaya başlayacaklar. Bunu hem büyüleyici hem de korkutucu buluyorum” dedi.

Araştırmalar, yapay zeka (YZ) sohbet robotlarının insanların fikirlerini, hatta komplo teorilerini bile değiştirebileceğini gösterdi. Ancak insanlara kıyasla ne kadar ikna edici oldukları henüz net değil. Bu nedenle, Salvi ve meslektaşları, Amerika Birleşik Devletleri’nde 900 kişiyi 10 dakikalık çevrimiçi tartışmalar için başka bir kişiyle veya OpenAI’nin GPT-4 LLM’siyle karşı karşıya getirdi.

Fikir, iki rakibin araştırmacıların belirlediği sosyopolitik bir konu hakkında, örneğin öğrencilerin okul üniforması giymesi gerekip gerekmediği, fosil yakıtların yasaklanması gerekip gerekmediği veya yapay zekanın toplum için iyi olup olmadığı gibi konularda lehte veya aleyhte bir tavır takınmasıydı. Çalışmaya başlamadan önce katılımcılar yaşları, cinsiyetleri, etnik kökenleri, eğitim düzeyleri, istihdam durumları ve siyasi bağlantıları hakkında bir anket doldurdular. Daha sonra her bir belirli tartışmadan önce ve sonra, tartışma önermesine ne kadar katıldıklarına dair kısa bir test tamamladılar. Bu, araştırmacıların görüşlerinin değişip değişmediğini ölçmelerine olanak sağladı.

Sonuçlar, tartışmacıların (insan veya yapay zeka) rakipleri hakkında arka plan bilgisine erişimleri olmadığında, GPT-4’ün ikna edicilik açısından bir insan rakibiyle hemen hemen aynı olduğunu gösterdi. Ancak ilk anketlerden elde edilen temel demografik bilgiler tartışma öncesinde rakiplere verildiğinde, GPT-4’ün tartışmada insanlardan %64 daha iyi olduğu görüldü.

Exit mobile version