Site icon TechInside

Yapay zeka intihar eğilimini tespit ediyor

Yapay zeka ile hayat kurtarmak konusunda bir uygulama daha ortaya çıkıyor. Bilim insanları intihar eğilimi taşıyan insanları yapay zeka sayesinde tespit edebilecek. 

Depresyondaki insanların intihar eğilimi taşımaları büyük bir sürpriz değil ancak bu düşüncenin giderek güçlenmesi, bireylerin intihara karar verme riskini de yükseltiyor. Dolayısıyla, psikiyatrlar için intihar eğilimini doğru analiz edebilmek büyük önem taşıyor. Ayrıca psikiyatrların hastalara yazdığı bazı ilaçların da intihar eğilimi yarattığı biliniyor ve bu yüzden zaten intihar eğiliminde olan birine yanlış ilaçların verilmemesi gerekiyor.

Yapay zeka beyin tepkilerini ölçüyor

Şimdi yeni bir öğrenen makine yöntemiyle, yapay zekanın güçlü intihar eğilimine sahip hastaları teşhis etmesi kolaylaşacak. Yapay zeka bu işlem için bireylere 10 farklı kelime veriyor ve her bir kelime karşısında bireyin beyninde hangi bölgelerin aktif hale geldiğini analiz ediyor. Bu veriler ışığında da intihar eğilimi güçlü olan kişiler hızla tespit edilebiliyor.

Bilim insanları, sağlıklı bireylerle intihar düşüncesi içinde olan bireylerin, kelimelere verdikleri tepkilerin çok farklı olduğunu ve yapay zekanın beyin taraması ile bu farkı kolaylıkla tespit edebildiğinin altını çiziyor.

Exit mobile version